Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Започват археологическите разкопки на Акве калиде
Автор: Екип Burgas24.bg 11:58 / 31.08.2023Коментари (0)380
©
На 4 септември, понеделник, започват археологическите проучвания в най-прочутите антични бани от българските земи – Акве калиде, които се намират в днешния бургаски квартал Ветрен. Тук е имало обитаване още през халколита (V-IV хил. пр. Хр.), а впоследствие тук горещите термални извори са използвани от траки и елини. В края на I в. пр. Хр. тук са изградени монументални римски бани с площ от 5 декара, преустроени през VI в. Горещите извори са използвани за лечение и през средните векове, за които говорят над 50 византийски моливдовули – оловни печати, от X – XII в., както и златния пръстен-печат с надпис на кирилица, указващ че принадлежи на Петър – братовчед царев и епикерний (виночерпец) на неизвестен български цар.

През XV в. тук е построена нова баня, в центъра на римската баня. Тя е дело на един от наследниците на Михал бей – ислямизиран византийски аристократ, който е бил един от най-висшите османски сановници през XIV в., и който днес се приема в османската история като един от бащите на османската нация.

Баните са били ползвани за лечение от римски, византийски и български владетели и аристократи, от аварския каган Баян и от самия султан Сюлейман Великолепни, който за благодарност ремонтира банята и учредява ежегоден панаир в Акве калиде.

През 2023 г. научните ръководители доц. д.н.а. Димчо Момчилов и ас. Мирослав Класнаков възнамеряват да продължат проучването на североизточния ъгъл на банята, в зоната на нейната североизточна кула, северна стена и новооткрит римски басейн.

Разкопките се изпълняват от Регионален исторически музей – Бургас. За поредна година финансирането им е от Община Бургас, благодарение на която стана възможно широката общественост са се запознае с монументалната архитектура от римската и средновековната епоха на този изключителен археологически обект, описан в историческите извори като най-прочутите древни минерални бани в Римската империя. Тук Община Бургас изгради посетителски център, музей и спа-център, в който лечебните процедури се извършват така, както са изпълнявани и в древноримските бани.

Планира се след разкопките да се извърши проектиране и изпълнение на консервационно-реставрационните работи на новооткритите архитектурни останки, за което има осигурени средства отново от Община Бургас.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
България в еврозоната
Газови доставки
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: