Защитата на Михаил Цонков иска прекратяване на делото срещу него

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:57 / 07.10.2008
1427
Защитата на граничния полицай Михаил Цонков обвинен в непредумишлено убийство на турски бракониер поиска от Военноокръжна прокуратура да прекрати делото. В едномесечен срок прокурора трябва да излезе със становище дали делото ще бъде прекратено производството или ще изготви обвинителен акт който ще влезе в съда. Днес тримата защитници на Цонков се запознаха с разследването.

По време на предявяването на разследването, което една от финалните процедури по следствието тримата защитници на българския граничен полицай Михаил Цонков поискаха нови доказателства. Прокурорът по делото трябва в срок до 30 дни да реши дали ще ги уважи или не.

Ако прокурорът ги уважи ще бъдат призовани в определен ден и час свидетелите, които ще участват в очна ставка, заяви минути след посещението в сградата на Военноокръжна прокуратура един от защитниците на Мишо , адвокат Росен Кожухаров.

Ако не бъде уважено искането на защитата, то тя има право да обжалва.

След днешното предявяване на разследването обвинението си остава същото причиняване на смърт по непредпазливост.

Днес защита се запозна и с изготвената комплексна експертиза извършена от пет вещи лица. Според адвокат Кожухаров в нея известни заключения, които потвърждават становището на защитата.

По време на срещата в сградата на военно окръжна прокуратура е направено още едно искане делото да бъде прекратено. Ако прокурорът го уважи то процесът ще бъде прекратен. Ако не го уважи, то ще бъде внесено в съдебна зала.

Инцидентът стана на 17 април тази година. Тогава в изпълнение на заповед българска лодка на "Гранична полиция" направи опит да провери турска гемия навлязла в наши териториални води, за да лови калкан въпреки забраната. При опита си да извършат рутинна проверка българските граничари бяха нападнати с канджи от турските бракониери. При схватката загина Ялчън Ерджан.

На 2 октомври Районният съд в Царево постанови условни присъди за двамата турски бракониери. Те трябва да платят 5000 лева на граничен полицай Николай Петков, когото раниха с канджи по време на схватката.


Виж коментарите (0)

Още по темата (79):
18.01.2024 Издирва ли Интерпол четиримата български граничари?
27.04.2021 Бургаският съд отказа да предостави данни на турското правосъдие за четиримата български граничари
02.02.2021 Отложиха делото срещу четиримата български граничари
13.07.2020 Четиримата български граничари: Чувстваме се като затворници в собствената си държава
12.03.2019 Отложиха за септември делото срещу нашите граничари в Турция
12.03.2019 В Турция започва делото срещу четиримата български граничари
Още новини от Новини от Бургас:
Зоопаркът в Бургас с разнообразна програма в празничните дни – от...
Облаци и едва 17 градуса за Бургас утре
Хотелиер на морето: За Великден пакетите струват около 150-170 лв...
Дете е със сериозни изгаряния след взрив на газова бутилка в Хаск...
Хиляди полякини атакуват това лято нашето море
Какво се случва с продажбата на "Лукойл" и може ли рафинерията да...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).