Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Затвор за Благомир, убил човек в ужасяващо ПТП с мотоциклет
Автор: Екип Burgas24.bg 16:53 / 09.05.2023Коментари (0)930
©
Окръжен съд – Бургас определи наказание в размер на 4 години и 6 месеца "Лишаване от свобода" на подсъдимия Благомир Бельов за причиняване по непредпазливост смъртта на Руфим И.

Делото бе гледано по реда на Особените правила на Глава 27 от НПК – Съкратено съдебно следствие, по реда на чл. 371, т. 2 от НПК. Съобразно диференцираната процедура, определеното наказание се намалява с 1/3та. Така подсъдимият Благомир бе осъден на 3 години "Лишаване от свобода", което наказание да изтърпи при първоначален "общ" режим.  Окръжен съд – Бургас лиши подсъдимия от право да управлява моторно превозно средство за срок от 3 години и 6 месеца.

Окръжен съд – Бургас призна подсъдимия за виновен в това, че на 17.05.2018 г., около 03.10 часа, в к.к. "Слънчев бряг", на главна алея пред дискотека "Вижън", при управление на мотоциклет, марка "Хонда", (собственост на М. З.), без да има необходимата правоспособност – категория "А" и след като е бил в пияно състояние (0. 92 промила алкохол в кръвта), нарушил правилата за движение:

- Чл. 20, ал. 1 от ЗДвП: "Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват";

- Чл. 137е от ЗДвП (Нов-ДВ, бр.51 от 2007г.): "Водачите и пътниците на мотоциклети и мотопеди използват защитни каски",

като движейки се със скорост от 27 км. в час, предприел маневра (каскада), вдигане на мотоциклета на задна гума, возейки пътник без защитна каска, вследствие на което по непредпазливост причинил смъртта на Р. И., настъпилата на 23.05.2018 г.

 

Окръжен съд – Бургас оправда подсъдимия Благомир   по първоначално повдигнатото му обвинение за нарушение на правилата по ЗДвП - чл. 5, ал. 1, т. 1 от ЗДвП: "Всеки участник в движението по пътищата с поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди".

Съобразно гледането на делото по реда на Съкратеното съдебно следствие, подсъдимият призна всички факти изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт. При постановяване на своята присъда, Окръжен съд – Бургас се ползва от доказателствата, събрани в досъдебното производство и направените самопризнания от подсъдимия.

По време на разпоредителното заседание съдът конституира пострадалите лица – родителите на загиналото момче, като частни обвинители в наказателното производство.

Според държавното обвинение, подсъдимият Благомир не е целял вредоносния резултат, но е бил длъжен да го предвиди. Прокурорът пледира за наказание при превес на смегчаващите вината обстоятелства, а именно изразеното съжаление от подсъдимия, добрите му характеристични данни, младата възраст и неговата трудова ангажираност. Той поиска от съда да наложи условно наказание на Благомир  Бельов, с изпитателен срок от 5 години и да го лиши от право да управлява моторно превозно средство.

Поверениците на пострадалите лица пледираха пред съда за ефективно наказание, като Благомир  да бъде признат за виновен.

Защитата на подсъдимия не отрече настъпилата огромна трагедия, но определи инцидента като нелеп и злощастен. Адвокатът пледира за условно наказание от 3 години "Лишаване от свобода", с максимален изпитателен срок от 5 години, както и лишаване на Благомир Б. от право да управлява моторно превозно средство за максимален период от време.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана в 15 дневен срок.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Лято 2024
Бюджет 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: