Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Здравната каса дължала милиони на бургаските болници
Автор: Екип Burgas24.bg 16:12 / 25.10.2012Коментари (4)1434
©
МБАЛ "Дева Мария" ще заведе дело срещу Здравната каса за неизплатени суми, дължими на болницата според действащия договор между двете звена. Касае се за извършени 36 случая по клинична пътека 193 за месец април т.г. ,като за тази дейност лечебното заведение предоставя на РЗОК-Бургас съответната фактура. След направена проверка от тяхна страна се констатира нарушения по изпълнението на алгоритъма на работа при 25 от тях, за което болницата получава с 27 500 лв. по-малко от полагащите и се лимитни средства.

Парадоксалното е, че всички 36 случая, които са проверени са идентични и е използвана една и съща методика на работа. Провокирани от двойния стандарт за определяне на това кога е спазен и кога е нарушен този метод, болница "Дева Мария" ще потърси правата си в съда.

Като пример може да се даде, че тази процедура се извършва от проф. д-р Тодор Захариев (национален консултант по съдова хирургия) както в МБАЛ "Дева Мария" - Бургас, така и в УМБАЛ "Света Екатерина" - София. И на двете места процедурата се прави по 193 клинична пътека, като в София тя бива призната и платена, но в Бургас - не. И двете болници са вложили много средства за закупуването на скъпоструваща апаратура. Избраният и приложен метод в случая е продиктуван от световните стандарти в съдовата хирургия, на базата на високи технологии, при вложен висок лекарски професионализъм. Целта е минимална инвазивност на извършената интервенция, постигане на максимален ефект, в името на съхраняването или повишаването на качеството на живот на болните и намаляване на преживяемостта на болката от интервенцията.

Според сега действащия принцип на работа лечебните заведения имат определен лимит за всяко тримесечие от годината, заложен по предварително сключения договор с НЗОК. До момента МБАЛ "Дева Мария" има извършена дейност над отпуснатите и прогнозни средства в размер на 985 940 лв. От лиса на средства в бургаското здравеопазване страдат всички лечебни заведения в града. За близо 4 млн. лева надлимитни дейности са изработили общо бургаските болници. Единствен извод, който може да се направи относно разпределянето на бюджетите по райони е, че методиката е тотално сбъркана и нелогична, заявяват от МБАЛ "Дева Мария".

Според нов проект на НЗОК от другата година няма да се отпускат лимитирани средства, които болниците сами да разпределят по дейност, а ще ограничат броят на самите клинични пътеки, по които се работи.

Оказва се, че целите на проекта "парите да следват пациента" всъщност са измама, тъй като на практика "парите ще следват болниците" и пациентите стават техни заложници, завършват от МБАЛ "Дева Мария".









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на vkt
премахни филтъра

0
 
 
Успех в съда, аз съм "За" правото на хората да избират къде да се лекуват, още повече когато всички знаем колко страшно е състоянието и нечовешки са условията в окръжна болница
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Закупуване на самолети F-16
България в еврозоната
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: