Живко Табаков: Истинската борба с корупцията трябва да се води от независим орган

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:33 / 13.06.2016
930
Истинската борба с корупцията трябва да се води от независим орган какъвто ще бъде Националното бюро "Антикорупция", а начело на него трябва да стои политически необвързан човек, който да е и безспорен авторитет. Това каза Живко Табаков, заместник областен координатор и общински председател на ДБГ- Бургас по повод предстоящото гласуване на антикорупционния закон в Народното събрание.

Новият закон за борба с корупцията ще даде възможност да бъдат проверявани всички, които имат достъп до обществени финанси или възможности да избират такива, които да управляват обществени средства, а не само хората по високите етажи на властта.

"С новия закон ще се декларират всички имоти, които по документи принадлежат на подставени лица, но всъщност се ползват от висшите държавни чиновници - под привидни договори за наем, лизинг и т.н. Това е мярка, която създава възможност за повече прозрачност при установяването на имущество и съответно при санкционирането на лицата, които не са декларирали имущество. Законът предвижда и засилване на санкциите за корупционно поведение", подчерта Живко Табаков.

По негови думи Националното бюро за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество ще бъде единен антикорупционен орган, който ще обедини в себе си Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР) и звеното в Сметната палата, което приема и проверява имуществените декларации. Предвидена е възможност Бюрото да сезира прокуратурата при всеки установен случай на престъпление, а данните от декларациите пред него ще имат значение и за установяване на данъчни задължения.

Табаков коментира още, че за него и ДБГ новият закон за борба с корупцията, заедно със съдебната реформа са приоритетни.

"Ако няма политическа воля да се приемат, то това поставя под сериозен въпрос мястото на ДБГ в това управление. Но аз мисля, че законът ще се приеме - водещата комисия го одобри с 11 гласа "за" все пак. Предстои да мине разискването в бюджетна комисия и влиза в зала за първо четене. Законопроектът е на Министерския съвет и е внесен от него, т.е. от страна на МС има политическа воля да се вземат сериозни мерки за борба с корупцията. Този закон е по-радикален от предходния си вариант. Дори и да има спорни текстове, работната група ще ги изчисти, така че да има пълно съгласие по тях от страна на всички партии. ЕК ни показа недвусмислено, че подобен закон е спешен и нужен на България, за да се справи с корупцията по високите етажи на властта. Но ако оставим ЕК настрана, защо не се вслушаме в гласа на българските граждани, според които ниският стандарт на живот у нас се дължи именно на това, че всичко е пропито от корупция. Истината е, че тя изяжда хляба ни", посочи Табаков.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Бургас:
Пъстро шествие, концерт и разнообразни събития в Бургас за 24 май...
Почина д-р Красен Генев
Важно за шофьорите по магистрала "Тракия", които ще пътуват посок...
Сливенската епархия избира претендентите за следващ митрополит
Бургазлийка ще премине по червения килим в Кан
Кметът на Бургас празнува


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).