Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Живко Табаков: Морският колеж е инвестиция, която ще затвърди името на Бургас като университетски град
Автор: Екип Burgas24.bg 16:43 / 21.10.2019Коментари (0)1290
©
Откриването на Морски колеж и Общински морски квалификационен център, заедно с ПГМКР "Свети Никола", която вече е общинска, щели да затворят цикъла на това образование, което ще бъде изцяло в полза на жителите на града, казва кандидатът за кмет Живко Табаков

Създаването на Морски колеж е инвестиция, която ще се върне многократно и ще затвърди името на Бургас като университетски град. В това е категоричен кандидатът за кмет от "Движение България на гражданите" Живко Табаков.

"На територията на България няма Морски колеж, а в същото време има голям интерес от  страни извън Европейския съюз да обучават студенти по морски специалности в съкратени срокове. В Румъния, например, има Romanian Nautical College, който работи по уникална програма в сътрудничество със South Tyneside College от Великобритания, които им осигуряват 12 месеца плавателен стаж. Нашата идея е такъв Морски колеж да бъде открит и на територията на град Бургас с подкрепата на Общината. В него обучението ще е начално професионално със срок 2 години и продължаващо професионално по специалностите: "Корабоводене-морско"; "Корабни машини и механизми"; "Експлоатация на пристанищата и флота" и "Пристанищна механизация". Чрез него значително ще бъдат съкратени сроковете за обучение на морски кадри, за които в световен мащаб има голям недостиг", поясни Живко Табаков.

Той припомни, че Бургас има излаз на Черно море и морското образование трябва да е приоритет на следващото управление. Откриването на Морски колеж и Общински морски квалификационен център, заедно с ПГМКР "Свети Никола", която вече е общинска, щели да затворят цикъла на това образование, което ще бъде изцяло в полза на жителите на нашия град.

"В Бургас живеят много морски лица, към които общината има дълг през годините. Навярно знаете, че морската професия изисква обучение цял живот: периодично подновяване на 5 години на конвенционални сертификати и изваждане на нови, след изкарани курсове, съгласно конвенция STCW . За целта на бургазлии им се налагаше да пътуват до Варна, а това е свързано с време и финанси, защото някои от курсовете са повече от месец. Положението стана още по трагично последната година , когато  част от курсовете в ПГМКР "Свети Никола" имат забрана от ИА "Морска администрация". Опитът  показва, че такива центрове не само се самоиздържат, но и са печеливши търговски дружества", завърши кандидатът за кмет Живко Табаков.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: