Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Живко Табаков: Всички завършващи Медицинския факултет трябва да остават поне 3 години в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 11:32 / 09.07.2019Коментари (0)1841
©
Приетите държавна поръчка в новооткрития Медицински факултет поне три години след своето завършване трябва да остават да работят в Бургас или в България, за да няма изтичане на кадри. Това заяви кандидатът за кмет на Бургас Живко Табаков по време на второто предаване по проблемите, които вълнуват бургазлии. Тази седмица темата бе здравеопазване и до Табаков застанаха д-р Димитър Шишков, уролог, с редица специализации в Швейцария, член на Европейската урологична асоциация, както и д-р Светослав Тодоров, магистър по обществено здраве и здравен мениджмънт, специализант по неврохирургия в УМБАЛ-Бургас.

"Нужно е Община Бургас да положи огромни усилия да се увеличи и приемът за медицински сестри. Има липса на кадри в здравеопазването, особено на медицински сестри. В момента съотношението е един доктор към една сестра. Нормалната практика трябва да бъде 1 към 3. Важно обаче е и как да задържим младите специалисти при нас. Смятам, че приетите държавна поръчка, които завършват в града ни, поне три години трябва да остават да работят в Бургас. Фондът за отдаване на жилища също трябва да бъде увеличен, като имаме добри практики в тази сфера", коментира Табаков.

Д-р Тодоров със съжаление призна, че много от младите лекари у нас трябва да работят на няколко места, за да си позволят да имат нормален стандарт на живот.

"Един човек след нощна смяна не е продуктивен на следващия ден, като специализантите, които са длъжни в 8:00 часа да са на линия и да изпълняват своите задължения. Много по-продуктивно ще е, ако знам работното си време, работното си място, и мога да ги съчетая. Мен лично ме обижда и ми се е налагало с дни да преживея една лоша дума от пациент. Хората не оценяват своите лекари, че ако те не са там, то няма кой да им помогне. Не само парите, но и лошото отношение, кара колегите ми да отиват в чужбина", отбеляза той.

Според д-р Шишков лекарската професия е призвание. Той също така посъветва и бургазлии да избират внимателно лекарите, при които ходят.

"Един лош човек гарантира и лошо качество сред лекарите. Добрият лекар е добър специалист и добър човек. Мога да посъветвам бургазлии, които не са доволни от отношението на определен доктор, просто да не ходят при него. Това е естествен подбор и сред природата. Ходете при лекарите, които са и хора. Важно е един специалист да накара пациентите си да повярват в лечението му. За добро здравеопазване е нужна и добра икономика, нужен е сериозен контрол на парите, които да не се раздават по шуробаджанашки начин", коментира специалистът.

Кандидатът за кмет Живко Табаков поясни, че е провел редица разговори с представители и директори на общински болници, както и с частни такива. Основните проблеми, не само от това, което са му казали те, но и от мнението на бургазлии, били липсите на кадри и здравна стратегия, както и неправилното финансиране.

"Ясно разбирам, че като кандидат за кмет, всичко, което се изисква от администрацията, ще бъде направено. Неоспорим факт е, че Община Бургас сега води политика към инвестиции в здравеопазването. Трябва да сме наясно, че не можем само да финансираме болниците, но е нужна и ясна визия за тяхното развитие. Нужен е щателен анализ на цялата материална база на здравните заведения в града, защото действително се дадоха много пари за Комплексния онкологичен център, но техническите бази на Психодиспансера и Белодробната болница имат нужда от голяма инвестиция също", каза още Табаков.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Детски градини и ясли във Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
Стрелба от автомобил край Пловдив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: