Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Криминални
Институции
Общество
Други
Читателски
Звезди на оперното изкуство излизат на бургаска сцена за постановката "Палячи"
Автор: Иван Сотиров 15:43 / 01.04.2019Коментари (0)1649
©
Даниел Дамянов, Нона Кръстникова, Александър Крунев, Валери Турманов и Ивайло Йовчев ще излязат на една сцена в събота, 6 април, от 19 ч, за постановката на операта "Палячи“ от Руджиеро Леонкавало в Държавна опера – Бургас. Оркестърът, хорът и солистите ще бъдат дирижирани от маестро Цанислав Петков, а режисурата е на проф. Павел Герджиков. Дамянов, Кръстникова, Крунев и Турманов са солисти и на бургаската опера, но техните основни ангажименти са за Софийска и Русенска опера, а гост-солистът Ивайло Йовчев принадлежи към екипа на Държавна опера – Стара Загора. Кастът е на директора на Държавна опера – Бургас доц. д-р Александър Текелиев.

Даниел Дамянов е познато име на бургаската публика. Тенорът на софийска и бургаска опери е познат като Самсон, Каварадоси, Пинкертон, Дон Хосе, Алфред Жермон и др. Той изпълнява централният теноров репертоар в Софийска опера и балет. Той е и един от любимите артисти на диригенти и режисьори. Познат е във всички оперни театри в България и на голям брой оперни сцени в Европа. Умението му да се превъплъщава актьорски и вокално в пресъздавания от него герой е причината да бъде търсен от режисьори и диригенти.

Доктор Нона Кръстникова е една от най-изявените млади оперни певици у нас. Неин вокален педагог от самото начало на музикалния й път е проф. Мила Дюлгерова. Участвала е в редица майсторски класове, като тези на Анна Томова – Синтова, Райна Кабаиванска и една от най-известните световни оперни прими – Кири Те Канава. Лауреат е на няколко конкурса – за млади оперни певци "Борис Христов“, "Mirabent I Magrans“, конкурси в Испания, Италия и др., спечелила е стипендии на Райна Кабаиванска, Фондация "Шолти“ – Великобритания, KUG – Австрия и др. Част е от организационния екип на фестивал за камерна музика "Аджитато“. На публиката е позната с дуото си "Колаж“, в което заедно с пианистката Мария Русева изпълняват камерна музика. За зрителите в Бургас тя е Мими, Микаела, Графинята от "Сватбата на Фигаро“ и дона Елвира в "Дон Жуан“, Флория Тоска и др.

Александър Крунев завършва СМУ "Любомир Пипков“ – София, специалност "пеене“, а след това – ДМА "Проф. Панчо Владигеров“ – София, вокален факултет, в класа на проф. Илия Йосифов. Учил е и при Никола Николов и баритона Сабин Марков. Последният му вокален педагог е Гена Димитрова. Първите му спектакли са в малки роли в Софийска опера и балет. Дебютът му в централна роля е още като студент в ролята на Жорж Жермон в операта "Травиата“, постановка на Държавна опера – Пловдив. От тогава до днес репертоарът му е нарастнал със седемдесет роли. Дългогодишен солист на Софийска опера и балет. От 2008 г. е солист на Държавна опера – Бургас. Гастролирал е в цяла Европа, Америка, Япония, Корея, Мароко, Алжир. Носител е на награда "Златно перо“ за постижения по случай Деня на славянската писменост и култура.

Друга звезда на българската оперна сцена е Валери Турманов. Баритонът, който е гордостта на бургаското музикално училище "Проф. Панчо Владигеров“, е завършил образованието си в Националната музикална академия, а след това и в Академията за усъвършенстване на млади оперни певци на Миланската Скала. Ученик е на Ана Томова-Синтова в България, на Луиджи Алва, Ренато Бузон, Лучана Сера и Мирела Френи в Италия. Изключително титулуван млад певец, чест гост на сцената на Миланската Скала. Бургаските оперни почитатели са го виждали и в централната мъжка роля в кантатната оратория "Кармина Бурана“.

Ивайло Йовчев е тенор, ученик на проф. Реса Колева. Продължава образованието си с майсторски клас при Елизабет Линхарт и притежава диплом за завършен майсторски клас по камерна музика – френски репертоар. Познат зад граница от десетки гастроли, както и от проекта "Die himmlische Nacht der Tenore", с който пътува в цяла Германия вече девета година.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Бургас:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: