13 август - Международният ден на левичарите

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:23 / 13.08.2015
2778
Днес е Международният ден на левичарите. През 1984 г. Международната конфедерация на леворъките в знак на протест срещу устроения за десноръките свят обяви 13 август за Международен ден на леворъките. Левичари са от 3 до 10% от хората в света. В младежка възраст те са повече, а в зряла възраст - по-малко.

Американският генетик Амар Клар установява, че специфичен ген определя дали човек е леворък или деснорък още в утробата на майката. Известни леворъки политици и държавници през вековете са били Симон Боливар, Бисмарк, Луи Шестнайсети, Наполеон Бонапарт, Юлий Цезар, Карл Велики, Рамзес Втори, Тиберий, Махатма Ганди, много британски крале и кралици, например кралица Виктория.

Левичар е сегашният президент на САЩ Барак Обама, както и редица негови предшественици като Бил Клинтън и Джордж Буш-старши, Бенджамин Франклин и Томас Джеферсън, Джон Кенеди и Роналд Рейгън. В армията леворъки са Аристотел и Ницше, Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело, Никола Тесла, Сергей Рахманинов, Луис Карол и Ханс Кристиан Андерсен.

В областта на технологиите най-известен леворък днес е създателят на "Майкрософт" Бил Гейтс, а в областта на киното - Анджелина Джоли.

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Защо е трудно да убием муха, дори и с вестник?
Не посягайте към тези храни и коремът ви вече няма да се подува
Валери и Мария Бакалова не са се виждали два месеца
Това ви чака през май според датата ви на раждане
Трик на WhatsApp, за да разберете местоположението на човек, без ...
Керана дебютира в театъра, скоро я гледаме в Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).