Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
18 шедьовъра на документалното кино от цял свят ще гледаме в Бургас през септември
Автор: Екип Burgas24.bg 15:05 / 27.06.2018Коментари (0)3357
©
Общо 18 шедьовъра на историческото документално кино ще гледат бургазлии и гостите на града от 19-и до 22 септември. Лентите са част от програмата на първия Международен фестивал на документалния исторически филм DOCK /International Documentary Historical Film Festival Burgas 2018/.

Това споделиха днес на пресконференция в Община Бургас заместник-кметът Йорданка Ананиева, Петър Стоянович - основател и селекционер на филмите, Димитър Стоянович - съосновател и селекционер и Лъчезар Аврамов - художествен директор на фестивала.

"Не е случаен периодът, в който ще се проведе фестивалът - 19-22 септември. Избрахме да е във времето, в което честваме Деня на независимостта на България. Ние изцяло подкрепяме този фестивал, защото смятаме, че няма достатъчно прояви, които да показват на публиката качественото историческо документално кино", сподели зам.-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева.

Първото издание на фестивала ще бъде в три части, които ще се състоят на три места в Бургас. В Експо център "Флора Бургас" ще се проведе официалната конкурсна програма, в която ще се състезават девет селектирани заглавия. Специалната програма, посветена на 100 години от края на Първата световна война, ще бъде в Културен център "Морско казино", а на открита сцена "Охлюва" в три поред вечери ще бъдат излъчени три от най-добрите филми от световното документално кино.

"Фестивалът е продължение на една световна и европейска тенденция и опит за осмисляне на световната история. Община Бургас разбра смисъла на този фестивал и идеята той да се проведе тук. Подобен международен фестивал в Европа за документално кино има само в Хърватия, а сега и в Бургас. Фестивалът включва състезателна програма на филми, направени през последните две години, всеки с времетраене до 45 минути. От изпратените филми международно жури ще отсее само 9 заглавия, които ще се състезават в Бургас. Втората част ще бъде посветена на края на Първата световна война. Ще има и три прожекции на утвърдени международни класики на документалното кино", разказа основателят на фестивала, историк, политик и журналист Петър Стоянович.

"По време на фестивала в Бургас ще могат да се видят уникални заглавия и лауреати на най-престижните кинофестивали в света - кандидати за Оскар, участници в Кан, Локарно, Токио, Сандънс и др. Филмите ще бъдат оценявани от международно жури начело със световно признатия кинокритик проф. Владимир Игнатовски, филмовия продуцент Мартичка Божилова, режисьора и продуцент Марин Марчевски и др.", допълни съоснователят на фестивала Димитър Стоянович - главен редактор на L'Europeo, историк и сценарист.

"Получихме 350 заглавия до момента от цял свят - Румъния, Сърбия, Турция, САЩ, Канада, Перу, Шри Ланка, Мексико, Аржентина, Иран, Египет, Индия, Унгария, Русия, Германия, Франция, Италия, Мароко и Испания. От тях ще бъдат селектирани само 9 филма", сподели художественият директор на фестивала DOCK Лъчезар Аврамов и допълни, че окончателната селекция на филмите ще бъде обявена на 2-ри юли чрез сайта на фестивала: www.filmfestburgas.com 

Организаторите заявиха още, че за фестивала на документалното кино в Бургас ще дойдат някои от актьорите, режисьори и сценаристи от филмите-участници, а достъпът на зрителите до всички прожекции ще бъде напълно свободен.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: