Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
5 футболни извода от Световното в Катар
Автор: Екип Burgas24.bg 15:49 / 10.02.2023Коментари (0)1083
©
Световното първенство отбеляза много обрати и неочаквани развития сред отборите, които имаха възможност да играят в Катар. Любителите на хазартните залози останаха доволни, за останалите които искат още забавления има bet365 Бонус Код, но да се върнем на равносметката от футболното зрелище. След финал, който ще остане в историята като един от най-великите за всички времена, Аржентина стана шампион на света за трети път в своята история. Лионел Меси бе в основата на стремежа на своята страна да спечели титлата, като вкара два гола, за да повиши общия си резултат за турнира до седем.

След хладно начало на мача, Франция - и по-специално Килиан Мбапе - се съживи в последните етапи на играта, като младата звезда на ПСЖ отбеляза едва втория хеттрик в историята на Световното първенство, за да доведе мача до изпълнение на дузпи. Но нищо не можа да откаже Аржентина от техния момент на слава, тъй като южноамериканците отбелязаха всеки един от ударите си, за да осигурят победа в Катар.

От брилянтността на Меси, която се противопоставя на критиците, до рекордните статистики на Мбапе и светлото бъдеще на Африка в играта, ето 5 факта, които научихме от Световното в Катар.

Меси – живата легенда

Изглежда почти невероятно, че наследството на Лионел Меси може да се сведе до един турнир, но за мнозина позицията му на най-великия футболист в историята винаги е била опетнена от факта, че той никога не е вдигал трофея от Световната купа.

Седем Златни топки, четири титли от Шампионска лига и Копа Америка са само част от титлите, които брилянтният аржентинец спечели по време на блестящата си кариера, но най-голямата награда от всички - Световната купа - винаги му е убягвала. Най-накрая Меси постави всеки критик на мястото му.

Неговите два гола - един от дузпа и един в продълженията - доведоха общия му брой попадение в Световното първенство по футбол до 13, със седем само в този турнир. Сега той има най-много голове в историята на Световното първенство (13 гола, 8 асистенции).

Дълги години Меси стои в сянката на друг аржентински великан - Диего Марадона - чиято коронна слава беше Световното първенство през 1986 г. Въпреки това, след като изведе страната си до победа в Катар, малцина ще поставят под съмнение величието на Меси отново.

Мбапе – нови рекорди

Никога играч не е вкарал хеттрик на финала на Световно първенство и да не спечели със своя тим след последната съдийска свирка. Но Килиан Мбапе, който стана едва вторият играч в историята, вкарал три гола в решаващия за титлата мач на Световно първенство, сега държи този рекорд, след като Франция падна на дузпи от Аржентина.

Това бе жесток завършек на един отличен турнир за 23-годишния Мбапе, който вече има 12 гола само в два турнира от Световната купа, което го прави шестият най-резултатен голмайстор в историята на състезанието.

Осемте гола на Мбапе в Катар му печелят Златната обувка - може би слаба утеха за някой, който вдигна трофея преди четири години в Русия на 19 години.

Въпреки това, няма никакво съмнение, че за този френски феномен ще се говори по същия начин, както за други велики играчи като Меси и Кристиано Роналдо, когато бъде погледнато назад към кариерата му.

Мбапе се нуждае от само още четири гола, за да изравни голмайсторския рекорд на германеца Мирослав Клозе за всички времена на Световни първенства (16) и сега се изравнява с великия Пеле, който отбеляза 12 гола на четири световни първенства между 1958 и 1970 г. Другите имена над него в списъка , бразилският Роналдо, западногерманският Герд Мюлер, французинът Жюст Фонтейн и аржентинският Меси са смятани за истински легенди на играта.

И докато Катар остави сърцето на Мбапе разбито, това няма да е последното, което чуваме за този специален талант, който ще има възможността да достигне още три турнира от Световната купа, преди да навърши възрастта на своя клубен съотборник и носител на Златната топка за 2022 г. Меси.

Мароко, който показа че африканският футбол не е за подценяване

Една нация, която завладя сърцата на феновете по целия свят на това Световно първенство, е Мароко, който стана първият африкански отбор в историята, достигнал до полуфиналите на най-голямото международно състезание във футбола.

След като влезе в турнира на 22-ро място в света, Мароко се класира на полуфиналите и се изправи срещу Белгия (2-ра в света), Испания (7-ма в света) и Португалия (9-та в света), преди да падне от Франция само на крачка от финала.

Преди участието на Мароко в Катар, само три африкански отбора са стигали до четвъртфиналите на световно първенство, като Камерун през 1990 г., Сенегал през 2002 г. и Гана през 2010 г.

Но всичко това се промени, след като Мароко преодоля всяко предизвикателство по пътя си, докато стигна до полуфинала.

И докато техните резултати в Катар не бяха очаквани преди началото на турнира, уменията и таланта, които мароканската страна демонстрира на Световното първенство, плениха въображението не само на цял континент, но и на милиони хора по целия свят.

Задава се следващото поколение звезди

След вълнуващ турнир, в който той управлява халфовата линия на Аржентина с умения и решителност, аржентинецът Енцо Фернандес беше обявен за най-добър млад играч на Световното първенство по футбол през 2022 г. в Катар.

Докато 21-годишният футболист, който изгрява в Бенфика и сега е свързван с много от най-добрите клубни отбори в света, завърши турнира с медал на победител, той бе една от многото пробивни звезди на турнира, които са достатъчно млади да имат още повече успехи в бъдеще.

Гонсало Рамос от Португалия, също на 21 години, направи категорична заявка за бляскаво бъдеще на Световното първенство по футбол, отбелязвайки хеттрик при победата на страната му с 6-1 над Швейцария на 16-финалите.

Англия също има нова звезда, след като Джуд Белингам от Борусия Дортмунд от халфовата линия се оказа жизнено важен за пътя им към четвъртфиналите. Белингам, който е само на 19, е ухажван от клубове като Реал Мадрид и Пари Сен Жермен.

Друг млад играч, който наблюдавахме, е французинът Орелиен Чуамени, който вкара страхотен гол срещу Англия и се оказа способен заместник на контузения Н’Голо Канте в сърцето на халфовата линия.

Но това бяха само някои от младите звезди, които доказаха, че бъдещето на футбола ще остане светло, когато играчи като Роналдо и Меси най-накрая окачат обувките си на стената. Германецът Джамал Мусиала (19), англичанинът Букайо Сака (21), испанецът Педри (20) и бразилецът Винисиус младши (22) са само някои от другите играчи, които може да се борят за титлата най-добър играч в бъдеще.

И как да забравим Мбапе, който на 23 все още има своя футболен разцвет пред себе си и вече е два пъти финалист на Световното първенство и веднъж победител.

“Старците" показаха, че годините не са фактор

От другата страна на възрастовия спектър, ветераните в играта върнаха часовника назад, за да покажат, че опитът им не е за подценяване. 35-годишният Меси се присъедини към 34-годишния Анхел ди Мария на великия финал, като 34-годишният Николас Отаменди, 31-годишният Маркос Акуня и 30-годишният Николас Талиафико показаха своята стойност като Аржентина спечели първото си Световно първенство от 1986 г.

И Аржентина не беше единствената страна, която разчиташе на по-старо поколение футболисти, които може би ще играят на последното им Световно първенство. 37-годишният хърватин Лука Модрич беше ключов играч в опита на страната си да стигне до третото място, докато 36-годишният Жиру от Франция вкара четири гола, за да помогне на страната си да стигне до финала.

Друг ветеран, който може би играе на последното си Световно първенство, е португалецът Роналдо и въпреки че може да не се е наслаждавал на стандарта на турнира, с който е свикнал, той все пак добави към общия си сбор попадения на Световното първенство с дузпата при победата с 3-2 над Гана.

Други звездни изпълнения на бразилеца Тиаго Силва (38), англичанина Кайл Уокър (32) и испанеца Серхио Бускетс (34) доказват, че възрастта е просто число, когато става въпрос за Световното първенство по футбол.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: