Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ако не искате да попаднете в токсикологията: Никога не правете тези комбинации
Автор: Екип Burgas24.bg 10:15 / 23.12.2022Коментари (0)609
©
Алкохол с газирани напитки или на гладно води до бързо опияняване. Това каза в интервю за БТА доц. Людмила Нейкова, ръководител на катедра "Токсикология" във Военномедицинска академия.

За българина празниците почти винаги са свързани с не малко количество храна и напитки, но има определени рискове за здравето ни заради преяждане и прекомерна консумация на алкохол или други вещества. По думите ѝ често младите хора ползват и други субстанции, а не само алкохол. Усвояването на алкохола започва още в устната кухина, така че 10 мин. след изпиването на алкохолна напитка, в кръвта ни вече има алкохол, посочи тя.             

Доц. Нейкова посъветва родителите да обърнат внимание на малките деца, особено през предстоящите празнични дни, какви и колко подсладени напитки пият, защото подсладителите са поливалентни алкохоли, които не предизвикат алкохолно отравяне, а влияят върху гастроинтестиналния тракт и водят до подуване, до диария и др. негативни резултати.

Грешка е празникът да започне с високоградусов алкохол

Грешката, която прави българинът, е консумация на високоградусови питиета още в началото на празника, посочи доц. Нейкова. В държавите от Западна Европа хората започват с напитка, която е с много по-нисък градус, а високоградусовият алкохол остава за накрая, когато стомахът е пълен с храна. При пълен стомах високоградусовият алкохол се свързва с хранителните вещества и не се достига до сериозен ефект на напиване. Алкохолните напитки, консумирани от българите, невинаги са съобразени с мезето, отбеляза доц. Нейкова. По думите ѝ е силно препоръчително мезето да се състои от кашкавал, сирена, филе.

Алкохол на гладно и алкохол с газирани напитки 

Алкохол, консумиран на гладно, действа твърде лошо, допълни лекарят. Когато се пие бързо, липсва белтъчна или мазнинна храна, водоразтворимостта на алкохола му позволява много бързо да бъде усвоен от организма. Усвояването на алкохола започва още в устната кухина, така че 10 мин. след употребата на напитката, в кръвта ни вече има алкохол и това е свързано именно с тази негова водоразтворимост, допълни доц. Нейкова. Не съветвам да се вдигат тостове на празен стомах, както обикновено правят младите хора, добави тя. Другото, което води до бързо усвояване на алкохола и не се препоръчва за никого, е консумацията му с газирани напитки или с подсладени сокове, каза още доц. Нейкова. По думите ѝ алкохолът се пие с много вода.

Пиенето последователно на различен вид алкохол не е желателно заради различния му произход. Би могло внимателно да се пие алкохол, произведен от една култура – например грозде, от което са направени виното и ракията. Смесването на вино, имащо гроздов произход, с уиски или коняк, в които се съдържат други вещества, може да доведе до много тежък махмурлук. На следващата сутрин човек може да се събуди с много силно главоболие, с отпадналост, включително може да има и болка в мускулите, тъй като те страдат от липсата на глюкоза и от липсата на вода, необходима за обменните процеси в клетките, каза още доц. Нейкова. 

Въздействие на алкохола 

Жените се опияняват по-бързо в сравнение с мъжете. Дори при един и същ човек, в зависимост от емоционалното му състояние, нивото на умора, количеството сън, евентуални соматични проблеми, в различни моменти едно и също количество алкохол би имало различни ефекти. Ензимът алкохолдехидрогеназа, който основно отговаря за преработката на алкохола в организма, е индивидуален за всеки човек. Преработката на алкохола е свързана с генетичната предразположеност на всеки човек, както и с "опитността“ на организма. Един 60-годишен организъм е по-трениран в сравнение с 20-годишен при изпиване на едно и също количество алкохол, каза още доц. Нейкова.

Алкохолът въздейства върху централната нервна система, където има възбуждащи и задържащи ефекти. В началото е весело и все още собственото поведение е контролирано. В следващия етап, при по-голямо количество изпит алкохол, човек губи контрол върху поведението си и може да стане още по-весел или заядлив и агресивен. Това, обаче, по-скоро е свързано с личностната ни характеристика, а тя не се определя от поетото количество алкохол, допълни доц. Нейкова. Възможно е при пиене на алкохол да се провокират различни прояви и самоконтролът да се занижи. Поговорката, че след пиене на алкохол "човек става себе си“, е вярна. Загубата на контрол върху собственото поведение намалява възможността за критичност и за реална оценка, а незначителни ситуации може да изглеждат провокиращи. Злоупотребилите с алкохол не реагират адекватно на околната ситуация.

Загубата на спомени е форма на остра интоксикация, но има и пациенти със заличени спомени и при малко количество изпит алкохол. При един и същ индивид една и съща доза алкохол може да има различни ефекти в зависимост от моментното му състояние.

На следващата сутрин

Твърдението, че пиенето на вода на следващата сутрин води до ново опияняване, не е вярно, каза доц. Нейкова. По думите ѝ препилите с алкохол трябва да пият много вода. Бирата не е много добро средство за овладяване на махмурлука, тъй като тя също съдържа алкохол, който отново продължава да натоварва черния дроб. Черният дроб е органът, който съдържа глюкоген, необходим за мозъка и за мускулите. 

Освен много вода, се препоръчва и зелен, билков или плодов, подсладен с мед, чай. Подходящо е консумирането на мед, тъй като мускулите и мозъкът имат нужда от кислород и от глюкоза, а медът дава най-лесно усвоимите захари. Всички други сладки храни водят до допълнително затормозяване на организма, тъй като той трябва да разгради рафинираните захари до по-елементарни, които да се усвоят от клетките. При махмурлук не е добре да се пие кафе заради неговия диуретичен ефект, засилващ уринирането, което пък отново води до още по-голямо обезводняване, обясни доц. Нейкова.

Умереното пиене, според международните стандарти, предвижда по едно високоалкохолно питие  от 25 мл концентрат на ден за жена и 50 мл. за мъжете.

Има много научни изследвания, показващи, че рискът от развиване на алкохолна зависимост е четири пъти по-висок сред хора, които имат роднини по пряка кръвна линия със същата зависимост. Средата, в която човек живее, начинът на живот, поведението му, личният му избор са от съществено значение, за да се предпази такъв човек от появата на зависимост към алкохола. 

Няма бивши алкохолици, както няма бивши хипертоници или бивши диабетици, а всъщност хората влизат в ремисия, научават се как да спазват определен хигиенно-диетичен режим и могат да живеят в ремисия, посочи още доц. Нейкова. По думите ѝ хората в ремисия, ако започнат да пият макар и малко, веднага ще се върнат в предишното си състояние. Мозъчните клетки имат памет и рецепторите започват да реагират.

В София има само две клиники по токсикология, които разполагат с не повече от 30-40 легла общо, предупреди доц. Нейкова. В клиниката по токсикология във ВМА се приемат пациенти с остра алкохолна интоксикация; хронични алкохолици, на които се прилага детоксикация; пациенти с хранителни отравяния; възрастни хора, които поради деменция са предозирали назначените им лекарства; хора с обострени психични заболявания, които изпиват големи количества лекарства и правят опит за самоотравяне; пациенти с алергични реакции след ухапвания от пчели, стършели, паяци; обгазени вследствие на пожар; пациенти, получили остра алергична реакция и шок; пациенти с хронични заболявания, при които се появяват патологични реакции или остра интоксикация; пациенти, зависими от наркотици, в остро състояние.



Още по темата: общо новини по темата: 258
06.12.2023 »
03.12.2023 »
01.12.2023 »
12.11.2023 »
16.01.2023 »
09.01.2023 »
предишна страница [ 1/43 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: