Ако сте препили, това може да е решението за вас

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:46 / 26.12.2016
1385
Събуждате се и главата ви тежи, усещате дискомфорт в стомаха и устата ви е суха - това е често срещано явление за мнозина през празничния сезон. Причината е една - прекалили сте с алкохолните напитки. Мнозина имат своите теории какво причинява махмурлука, как да се избегне или какво да направите след тежка вечер. Ето какво обясняват експертите и какви митове развенчават те пред "Дейли Мйал".

Вярно е, че някои хора нямат махмурлук, дори и да пият повече алкохол. Това е така, защото поради някаква причина дехидратацията в следствие на алкохола не им причинява главоболие, а други са по-малко чувствителни към ацеталдехида- токсичното вещество, което първо се отделя при разграждането на алкохола в организма. Това обаче не означава, че са предпазени от вредното въздействие на алкохола. Освен това те нямат "естествена спирачка", че са поели достатъчно количество алкохол. А именно количеството преработен алкохол през целия живот оказва влияние и върху здравословното състояние на хората, предупреждават учените. Любопитното е, че наистина има нации, които заради гените си, се напиват по-бързо.

По последни изследвания младежите страдат от доста по-сериозен махмурлук, отколкото по-възрастните. Мнозина смята, че причината е в по-големия брой питиета, който младите хора употребяват и в липсата на опит. Учените обаче не са съгласни с това твърдение. Според тях дехидратацията, в следствие на употребата на алкохол при хора над 60 годишна възраст, води до по-големи страдания на следващия ден.

Това е неоспорим факт и още по-лошото е, че махмурлукът при представителките на нежния пол е с пъти по силен от този на мъжете

Доказано е, че при консумация на шампанско например, хората се напиват по-лесно. Същото е валидно и при смесването на алкохол с безалкохолни напитки. Някои учени твърдят, че това се дължи на въглеродния диоксид в мехурчетата. Подобен е ефектът и от тъмната бира. Доказано е, че в някои алкохолни напитки има химикали, които им придават вкус и цвят и точно те водят до по-бързо напиване и по-тежък махмурлук.

Ето и какви съвети дават експертите, за да избегнете болезнената страна на алкохола по празниците:

Мнозина смятат, че ако хапнете лъжица картофено пюре с много масло преди пиене, няма да имате проблеми

В някои култури дори препоръчват да пийнете лъжица зехтин или олио, за да не се стига до махмурлук.


Виж коментарите (0)

Още по темата (128):
03.01.2017 Пиян полицай нахълта на коледен купон и заповяда: Стройте се по красота!
02.01.2017 Вижте как можем да върнем нежеланите подаръци
02.01.2017 Започва голямото прибиране след празниците
01.01.2017 Няколко съвета да нямаме тежък махмурлук
01.01.2017 Кметът Николов: Посрещаме 2017-а с надежда и вяра в доброто
01.01.2017 Ето как бургазлии посрещнаха Новата 2017-а година
Още новини от Любопитни новини:
Иван Звездев сади русенски "благи домати"
Миро ухажва Гала: Красива си толкова, колкото и преди 20 години
Шеф Токев пише мемоари за пиянските изцепки
Кафето "Арабика" датира от преди Homo sapiens
Един от най-талантливи тенисисти в света празнува рожден ден
Били Айлиш: Винаги съм била влюбена в момичета


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).