Активният въглен ще помогне и преобрази растенията вкъщи

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:24 / 01.02.2024
787
Много хора знаят, че обикновеният активен въглен има много широк спектър на приложение. Oпитните градинари често прибягват до упиътребата му. В някои случаи този продукт може да бъде най-добрият помощник - за борба с черния крак, вкореняване на резници, справяне с мухъла и повишената почвена киселинност.

В какви случаи активният въглен е полезен в градинарството? Предотвратяване на заболяването на черен крак - по-добре е да предотвратите това опасно заболяване, отколкото да се опитате да спасите растението по-късно.

Превантивната мярка е много проста. Вземете таблетка въглен, доведете я до прахообразно състояние и прах от горния слой на почвата. 

Вкореняване на резници - за да бъде процедурата по-успешна, се препоръчва да добавите една натрошена таблетка въглен в съда с вода. Благодарение на това вкореняването ще бъде по-успешно. Мухъл на повърхността на почвата в саксиите - има просто решение на този проблем. Отново ще ни трябва въглищен прах.

Поръсете почвата с продукта. Предотвратяване на повишена киселинност на почвата - ако растението се нуждае от неутрална почва, тогава има прост начин за решаване на проблема. За да направите това, поставете няколко половинки от таблетката в саксията с растението на дълбочина 2 сантиметра.

Таблетката може да се използва и в борба с охлюви. За целта трябва да използвате таблетките под формата на кристали с остри ръбове. След поливане или дъжд нанесете тънък слой около лехите, като обърнете специално внимание на младите растения. Актуализирайте слоя след всеки дъжд или поливане.

Охлювите няма да могат да преодолеят бариерата, тъй като телата им се увреждат, когато влязат в контакт с остри части на адсорбента.

Как да предотвратим гъбични заболявания при отглеждане на разсад с помощта на активен въглен. Закупете необходимото количество почвена смес за разсад. Добавете гранули или кристали към сместа. За 1 литър почва са необходими 100 гр. и разбъркайте добре. Напълнете съда за засаждане с почвена смес. Засадете семена. След такива манипулации разсадът ще стане силен и здрав.

Как да използвате активен въглен за лечение на щети по растенията: При подрязване на издънки, клони, гнили корени, както и при лечение на рани по дърветата, секциите се почистват от мръсотия и отломки с остър инструмент. Продуктът се счуква на прах в хаванче или се счуква с дървена лъжица в дълбока купа.

Нанесете слой върху почистените участъци и оставете. Ако корените са третирани, тогава трябва да изчакате няколко часа, докато нанесеният прах изсъхне, и след това да засадите растението. След тази обработка не е нужно да се притеснявате - разрезът няма да започне да гние,к информират от actualno.com.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Лили Иванова отслабна видимо
Беше застрашен да бъде забравен. Днес обаче...
Знаете ли защо една от най-големите италиански продукции се снима...
"Мила ми, Венето..." - вечната и забранена любов на Ботев
Велико! Яни Янков е на финал в най-голямото музикално шоу на Балк...
Най-после: Ненчо Балабанов и Катрин показаха прекрасната си дъщер...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).