Англичанин разгада мистерията на рисунки отпреди 20 000 години

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:12 / 10.01.2023
452
Планетата ни е толкова стара, че мистериите около развитието ѝ, както и произхода на човечеството, все още чакат да бъдат разплетени от учените.

И докато професионалистите са се отдали на своите изследователски занимания, любители също търсят възможности да се изявят като откриватели.

Точно това прави един лондончанин, който дори вече е получил признание за едно свое изключително важно откритие. То е свързано с мистерията на рисунките от ледниковата епоха отпреди цели 20 000 години и по-точно - с разбирането защо хората от тогавашната епоха са рисували пещерни рисунки.

Според анализа на Бен Бейкън изображенията е вероятно да са лунен календар. Специализиран екип пък уточнява - ранните европейци са си водили бележки за времето на репродуктивните цикли на животните. И в това има логика, предвид знанието ни, че пещерни рисунки на животни като елени, риби и едър рогат добитък са открити в пещери из цяла Европа, предава lifestyle.bg.

В процеса на работата си Бен Бейкън прекарва много часове в интернет, като и в Британската библиотека, където търси снимки на пещерни рисунки, за да натрупа възможно най-много информация и да започне да открива повтарящи се модели. По-специално той изследва знака Y на някои изображения. Според него този знак може да е символ за раждане, тъй като показва една линия, израстваща от друга.

С напредването на изследването си и за неговата цел англичанинът привлича свои приятели и старши академици. Всички те го насърчават да продължи работния процес, въпреки че професията на Бен Бейкън е съвсем различна от научната.

Затова той започва сътрудничество с екип от двама професори от университета в Дърам и един от университетския колеж в Лондон. Малко след това те стигат до заключението, че броят на знаците върху пещерните рисунки е вид отбелязване на сезоните на чифтосване на животните.

"Резултатите показват, че ловците от ледниковата епоха са били първите, които са използвали системен календар и знаци, за да записват информация за големи екологични събития", споделя научният екип пред BBC.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Орлин Павлов за музиката, изкуствения интелект и мечтите
И тя си кръцна нослето
Знаете ли как се нарича най-здравото яйце на Великден в различнит...
Къде отслабваме най-бързо, когато сме да диета?
Катето Евро: Ще вдигна паметник на този, който ми помогне да отка...
Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас, говори и за вой...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).