Баба Стоянка: Едно време се вадеха хилядарки за хубава мома

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:58 / 29.08.2015
1405
"И нашите булки станаха евтини. За едното ядене ги продават. Нямат пари хората вече. Това е истината. Едно време беше друго, хилядарки се вадеха за хубава мома. Но сега не е така", говори баба Стоянка от пловдивското село Градина. 

Тя и голямата й рода на 27 август вечерта се бяха събрали край Бачковския манастир, за да почетат Голяма Богородица по стар стил. 

Именно в навечерието на 28 август ромите калайджии всяка година се събират край обителта, за да запознаят дъщерите и синовете си. И ако пламне искра между младите, следва пазарлък и вдигане на тежка сватба месец-два по-късно.

Ако допреди десетина години по поляните край Бачковския манастир са се размахвали хилядарки за ромските красавици, то обичаят към днешна дата бил коренно променен. 

Или поне така твърди баба Стоянка. Според нея истината е, че само за девствените момичета тарифата била от 1000 до 2000 лева. 

"Само ако са чисти струват толкова, но и тези пари вече нямат хората. Ние на честта държим. Морала си го имаме, честта е важна", казва жителката на село Градина. 

Самата Стоянка е отгледала 10 деца, като казва, че всички е изучила. Не одобрява момичетата да напуснат училище на 13-14 години, за да ги оженят за пари.

"Нашите хора се женят на по 18. Може и такива родители да има нанякъде, които да спират дъщерите си от училище и да ги продават за пари в брак, но така те объркват живота и бъдещето на децата си", заявява баба Стоянка. 

Тя вече има 18 внуци и 13 правнуци, за които казва, че ще настоява родителите им да ги изучат, за да имат успех в живота


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
За тази сватба ще се говори още дълго
Мария Цънцарова се завърна с гръм и трясък в "Тази сутрин"
Гришо със специален подарък към родителите си
Сашо Кадиев се завръща в бТВ
Знаете ли, че докато спим горим калории?
Ути с интригуваща снимка


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).