Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
"Бал с маски" предстои в Бургаската опера
Автор: ИА Фокус 15:18 / 27.03.2023Коментари (0)554
© Държавна опера - Бургас
На 30-и март, четвъртък, от 19.00 часа, под палката на именития маестро Иван Кожухаров, на сцената на Държавна опера – Бургас ще бъде представена историята, разказваща за светостта на чувствата, вплели своята гибелна сила в една тъжна приказка за любов, ревност и изкупление – с операта "Бал с маски“ от Джузепе Верди, съобщиха от културната институция. 

Тайнства, заговори, вътрешни борби, изкупление – всичко това, като красив музикален разказ за силата на чувствата, ще представят великолепните солисти, които ще изградят запомнящи се образи, в синхрон с оркестър, хор и балет, под палката на именития маестро Иван Кожухаров. Диригент на хоровия състав е Невена Михайлова, концертмайстор – Христо Белчев.

Великолепен е артистичният каст на спектакъла. Тенорът Валерий Георгиев, който се отличава с мек тембър и стабилност във вокално отношение, влиза в ролята на благородния Рикардо. Поради заболяване, сопраното Aнна Дитри /Полша/, предвидена да пее в главната роля, няма да се представи на сцената на Операта на 30 май. В образа Амелия – разкъсващата се между любовта и дълга, ще се превъплъти великолепната солистка на Бургаската опера Йоана Железчева, която бе запомнящата се в ролята на откритата сцена на тракийския мегалитен комплекс Бегликташ през лятото на 2022 г., в рамките на грандиозния фестивал "Опера на светилището“. Именитият баритон Марян Йованоски ще бъде честолюбивият Ренато – с него Железчева си партнира по безспорно професионален начин на сцената на Бегликташ миналата година. Чудесното сопрано с колоратурни височини на гласа Мария Цветкова-Маджарова влиза в ролята на Оскар. Даниела Дякова ще бъде мистериозната и гадателка Улрика – респектиращото мецосопрано също бе част от звездния състав на "Бал с маски“, представена пред многобройна публика на

откритата сцена на тракийското светилище Бегликташ през изминалата година. Като двамата заговорници, които заплитат сюжетната интрига, бургаската публика ще види басите Делян Славов – като Самуел, и Диман Панчев – Том. Баритонът Валери Турманов ще бъде Силвано, Любомир Тодоров – Главният съдия, а Милен Динолов – слугата на Амелия. Стилна и импонираща на цялостното въздействие на спектакъла е сценографията на "Бал с маски", дело на Димо Костадинов, а костюмите на Лили Костадинова — красиви и съобразени с характера на образите, чиято обща визия допълват. Пластиката е на Гриша Роглев.

Присъстващите на спектакъла на "Бал с маски“ ще бъдат развълнувани от драматичните отношения между героите, отразяващи греховните им желания, белязани от пътя към болезнено осъзнаване – под натиска на повелите на обществения морал. Публиката ще стане свидетел на заплитането на съдбовни възли и разплитането на човешки съдби. Оперното произведение на Верди съдържа типичните за сценичното музикално изкуство тайнства, заговори, вътрешни борби, стремеж към изкупление – всичко това, вплетено в красив музикален разказ за силата на чувствата, за съдбовността на срещи, отношения, раздели. Постановката на Вердиевата опера, посредством иновативните режисьорски решения на доц. д-р Александър Текелиев, ще разгърне драматичния си блясък на сцената на Операта на 30 март.

Постановката е впечатляваща, синхронът, както и цялостният баланс между отделните свързващи звена в един мащабен спектакъл, са на висотата на най-претенциозните естетически критерии. Представлението е аналог на житейския бал с маски, в който се съдържа целият спектър от емоции и чувства – разкъсващи съмнения, предателски тежнения, водовъртеж от страсти, чиста любов, белязана с обреченост, драматични развръзки.

Билети за спектакъла - на касата на Операта, каса "Часовника", както и в мрежата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: