Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Бъдещето е вече тук - новият чатбот ChatGPT
Автор: Рени Томович 14:42 / 16.01.2023Коментари (0)480
©
Чатботът ChatGPT ни позволява да погледнем в бъдещето, в което текстът, написан от компютър, ще бъде почти неразличим от човешкия.

Учители, ученици и университетски преподаватели  алармират, тъй като са изправени пред последиците от революцията на изкуствения интелект, която може да доведе до процъфтяване на измамите чрез чатботове в класната стая, пише The Washington Post.

Причината за безпокойство беше ChatGPT, чатбот с изкуствен интелект, стартиран преди няколко седмици: сега потребителят, само за няколко минути, получава желания отговор от чатбота, почти неразличим от човешки, на всеки въпрос.бавена захар и натрий."

Учителите решиха да тестват новото приложение. Въпреки факта, че отговорите на чатбота на въпросите в никакъв случай не бяха перфектни, те напълно отговаряха на изискванията, които се налагат към отговорите на учениците. И сега преподавателите остават да се чудят: колко време остава, преди учениците да започнат да използват чатбот, за да пишат есета или код?

Учителката по английски Мара Кори от гимназията Irondale Senior в Ню Брайтън, Минесота, повдигна въпроса пред своите ученици почти веднага. Тя искаше да им предаде идеята, че използването на чатботове забавя процеса на усвояване на учебния материал.

"Някои от тях бяха неприятно изненадани, че вече знам за този чатбот", каза Кори. това е ноу-хау, което ще им спести време.

Малко след стартирането на ChatGPT chatbot, над един милион души го използваха в рамките на няколко дни. Някои потребители са писали за лесни проблеми като това: как да обясня на шестгодишно дете, че Дядо Коледа не съществува? Други искания - например как да се добави сложна компютърна програма - изискваха по-подробни, подробни отговори.

Съвсем очевидно е, че за някои студенти това приложение ще бъде голямо изкушение. Например ученик от гимназията в Средния запад на САЩ каза при условие за анонимност (от страх да не бъде изгонен от училище), че той, в нарушение на училищните изисквания, вече е използвал този текстов генератор два пъти при подготовката на домашните. Тази идея му хрумна, след като научи в Twitter колко ефективен е прословутия ChatGPT, пуснат на 30 ноември.

В домашното по информатика този ученик трябваше да дефинира някои понятия. Младият мъж ги вкара в ChatGPT и почти веднага получи отговор, който след това въведе на ръка в теста.

В същия ден младежът използва текстов генератор, за да напише фрагмент от компютърна програма в домашното си по същата информатика. Беше в задънена улица, но ChatGPT се притече на помощ. Според студента той е използвал текстова подкана и тя е работила перфектно. Като цяло, скоро човекът, според него, се "закачи“ за ChatGPT и в бъдеще планира да го използва за измама на изпити вместо услугата Chegg (ресурс, който предоставя помощ при домашните), който използваше преди.

Младият мъж, според него, изобщо не се страхува, че някога ще бъде хванат за ръка, тъй като, както той вярва, учителят никога няма да повярва, че отговорите, написани от ученика, всъщност са генерирани от компютър. Освен това човекът изобщо не съжалява поради факта, че използва чатбот.

"Сега нека учителят формулира по-добре въпросите - каза младият мъж. - Използвайте това нещо в своя полза. Само не навсякъде, но в разумни граници."

ChatGPT е създаден от лабораторията за изкуствен интелект OpenAI, която се появи преди няколко години с финансовата подкрепа на Илон Мъск. Споменатият чатбот работи на базата на голям езиков модел (LLM): това е софтуер, базиран на изкуствен интелект, който след обучение може да предвиди всяка следваща дума в изречение въз основа на анализ на гигантски обеми текстове, идентифицирайки модели чрез проба и грешка. Потребителите допринесоха за подобряването на тази услуга, за да направят отговорите, генерирани от ChatGPT, да изглеждат по-разговорни. В резултат на това мнозина отбелязаха способността на чатбота да създава текстове, които не са лишени от хумор и дори подправени със замислени разсъждения.

Проблемът е изключително спешен. Много учители са съгласни, че в процеса на писане на текст ученикът първо разсъждава върху дадена тема, а след това я обгръща в изречения. В самото начало ученикът, като правило, не знае какво иска да каже и само докато пише, разкрива смисъла на темата. "Разбирането идва, докато пишете", казва Джошуа Уилсън, асистент в Педагогическата школа на Университета на Делауеър. "Въпреки това, то се губи напълно, ако студентът просто бърза към окончателния отговор."

Докато всички в университетите вече са добре запознати с появата на нов чатбот, продължава Уилсън, много учители в гимназиите все още са блажено невежи.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: