Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Българи си купуват маймуни по WhatsApp и по мейл
Автор: Екип Burgas24.bg 09:06 / 27.03.2023Коментари (0)697
©
Българи си купуват маймуни по WhatsApp и по мейл. Това установи проверка на "Телеграф“. Забранените видове се предлагат свободно в различни сайтове за безплатни обяви. Така може да се сдобиете с бебета мармозетки за по 800 евро или пък капуцин за 1000 евро. Според Закона за защита на животните е забранено внасянето, придобиването, продажбата, притежаването и отглеждането на екземпляри от разред примати и на диви котки, с изключение на зоологически градини и спасителни центрове. Въпреки това забранени видове се търгуват онлайн. В нета се предлага и каракал, като цената му е 1500 евро. Може да се намерят още сервал или савана. В повечето обяви дори не е посочен телефон, а само мейл или WhatsApp. Нарушението на закона обаче може да доведе до административна санкция и дори до съд.

Онлайн

Според евродепутата Емил Радев онлайн продажбите ускоряват трансграничното движение на животни. "Често тези животни са без необходимите документи, с отслабена имунна система, включително и от зони, където бесът е ендемичен. Затова хората, които отглеждат животни за търговски цели, трябва задължително да се регистрират в компетентните национални органи. За съжаление обаче няма единни изисквания спрямо тях в държавите членки и това не води до ефективното прилагане на законодателството“, коментира Радев.

Правила

По думите му нелегалната търговия се улеснява допълнително и от отсъствието на правила в Европейския съюз по отношение на регистрирането и идентификацията с микрочип. Често липсвала и здравната информация за животните. Това важи особено за домашните любимци.

"За да се гарантира, че онлайн се предлагат само регистрирани домашни животни от проследими продавачи, е разработен специален инструмент, който свързва интернет платформи с регистри. Това позволява да се провери дали дадено рекламирано животно е регистрирано при лицето, което го предлага. Ако случаят е такъв, в онлайн рекламите се показва зелена отметка. Това е знак както за потребителите, така и за платформите, че продавачът може да бъде проследен. Доколкото знам, тази система вече е тествана в продължение на няколко месеца на различни места в Европа“, каза Радев.

По принцип животните, забранени за продажба и отглеждане в домашни условия, за които няма разрешително от МОСВ, се конфискуват от държавата. След това се поставят под карантина в спасителни центрове за известен период от време, тъй като понякога са в лошо състояние, вследствие на условията, в които са гледани. След това те се настаняват при останалите обитатели на зоопарковете.

Търгуваха ястреб за 2000 лева

Птици, които попадат под закрилата на закона, също се предлагат в онлайн пространството. За това сигнализираха преди време граждани. Така в сайт за обяви в края на миналата година се търгуваше мъжки ястреб за 2000 лева. Там се намираше обява и за елшова скатия (малка пойна птичка). У нас всички грабливи птици са защитени, в това число и ястребите. Улавянето и продажбата им са незаконни. Често в нета може да попаднете и на обява за продажба на европейска блатна костенурка, която е със статут на полузащитен вид в Червения списък на световно застрашените видове и също не могат да бъдат търгувани, предава Телеграф.

Уникални примати живеят в Бургас

Уникални маймуни ще могат да бъдат видени след около месец в зоопарка в Бургас. Това разказа пред "Телеграф“ неговият управител и основател Кръстьо Дъбов.

"Това са маймуни, които ги има само в няколко зоопарка в Европа, хората са ги виждали само на картинка досега, а скоро ще могат да ги видят на живо тук“, сподели Дъбов. Маймунките ще станат част от 500-те обитатели на бургаския зоопарк, където само преди дни представиха и семейство южноафрикански капибари.

Белият цвят е емблемата ни. "Бяло кенгуру албинос, бели лисици, бели полярни вълци, всичко бяло“, споделя Дъбов и изтъква, че в зоопарка няма бетон. Посетителите се движат по окосени алеи, а в клетките на животните има буйна растителност – храсти, тръни. "Това дава повод често гостите да си мислят, че липсва поддръжка, което не е така. Целта е да се осигури максимално близка до истинската среда на животните. На това се дължи и високата раждаемост“, категоричен е шефът на зоопарка. "Единственото място в България, където кенгуруто валаби се размножава като лудо и в торбичката му има малко“, хвали се още Дъбов.

За изхранването на животните разчитат на помощ от приятели. "Било то със зеленчуци, било то с обрезки от месо за животните. Ако всичко това трябваше да го купуваме, не можем да се издържаме от продажбата на билетите. За да може да се издържаме, цените им трябва да бъдат между 15-20 лева, за да си плащаме всички сметки“, признава шефът на бургаския зоопарк. Според него движещо перо са и осиновителите, които покриват част от разходите. Например бюджетът на една южноафриканска капибара е около 200 лева на месец. "Човекът или институцията, която осиновява животното, поема месечната му издръжката. Въз основа на това ние знаем, че това животно е осигурено за няколко месеца или година напред и когато имаме някакви други приходи, те отиват за развитието на други животни, изграждане на хабитати или подобрения“, разказва още Дъбов и добавя, че те от своя страна дават безплатен вход на осиновителите, както и рекламни площи.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Закупуване на самолети F-16
България в еврозоната
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: