Българите остават без любимото си ястие

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (7)
21:54 / 12.10.2022
695
Новата реколта смилянски фасул се продава на по-високи цени от миналогодишните, съобщи кметът на Смилян Чавдар Червенков за БТА. Едрият деликатесен сорт фасул се продава около 15-20 лв. за килограм, а по-дребният – приблизително 15 - 18 лв., според данни на кмета. Традиционният празник на смилянския фасул тази година ще бъде тридневен – от 28 до 30 октомври.

Според местните производители новите цени са в съответствие с поскъпването на основните хранителни стоки и инфлационната вълна. Фасулената реколта в селата по горното поречие на Арда е сравнително добра, допълва Червенков. Част от продукцията вече се пласира на пазара, като някои от доставките за различни места в страната са чрез поръчка с куриер. Новата реколта ще бъде представена на фасулената фиеста от 28 до 30 октомври. В програмата на празника са включени конкурси за производител на годината, за най-оригинално пано от бобени зърна,  изложение и дегустация на традиционна родопска кухня. Всички гости на празника ще бъдат почерпени с фасул – чорба.

Проверка показва, че в момента смилянският фасул се продава между 15 и 20 лева на различни места. Близо толкова струват два килограма свинско месо.

Виж коментарите (7)
Още новини от Любопитни новини:
Иван и Андрей: Как може двустаен апартамент в "Лозенец" да струва...
Почина Алберт Руди, продуцентът на "Кръстникът"
Леден гигант носи името А-83 и би могъл потенциално да доведе до ...
10 уникални ползи от бягането всеки ден
Съдийка от Dancing Stars избухва с нов впечатляващ проект на теле...
Интересна авиолиния осъществи първия си полет 


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).