Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Бумът на технологиите прави приложенията за промяна на лицето все по-мощни
Автор: Екип Burgas24.bg 09:57 / 22.05.2023Коментари (0)396
©
Проблемът с манипулирането на снимки в социалните медии отдавна е налице, но бумът на технологиите и разпростирането дори върху видеоклиповете поражда дебат дали държавите трябва да наложат регулации.

В центъра на дебата са приложения като изключително популярното напоследък FaceTune (б.р., настройка на лицето), изтеглено повече от 200 милиона пъти по света. То позволява на потребителите да правят фини промени във външния вид на лицето си като изглаждане на бръчките, но и доста по-дълбоки - напълно да трансформират начина, по който изглеждат. Например те могат да стеснят лицето си, да променят формата и размера на очите си или да си направят дигитална "операция“ на носа. 

Първоначално приложението можеше да работи само върху снимки, но постепенно технологиите позволиха редакции на лице да се правят и върху видеа. В началото възможностите бяха само за кратки видеа, но с времето приложението постига умения да редактира все по-дълги филмчета. Междувременно друго популярно приложение, Perfect365, също напредва с технологията си. FaceTune е собственост на израелската фирма Lightricks с настояща пазарна капитализация от ,8 милиарда. 

Отдавна се твърди, че подобни инструменти са нездравословни, тъй като насърчават нереалистичен възглед за човешката красота, който може да бъде опасен, особено за подрастващите. 80% от тийнейджърките са променили външния си вид на онлайн снимка до 13-годишна възраст, сочи проучване на Dove oт 2021 г. 

Контрол

Въпреки че никой не призовава технологията да бъде забранена, има все повече гласове в посока на това на инфлуенсърите в социалните мрежи да бъде наложено да известяват потребителите, когато са променили физическия си имидж. Норвегия наскоро въведе закон, който изисква хората, които рекламират продукти в социалните мрежи, да посочват дали снимката им е била дигитално ретуширана. 

Сега Франция отива един етап напред и е в процес на въвеждане на същото изискване, но както за снимки, така и за видеоклипове. Според законопроект, предложен от министъра на финансите на Франция Бруно льо Мер, този закон може да "помогне за ограничаване на разрушителните психологически ефекти на филтрите върху самочувствието на интернет потребителите“. И това няма да е първата репресия на френското правителство срещу дигиталните инструменти, претендиращи за произволни стандарти за красота. Още през 2017 г. страната направи задължително изискване за моделите, чиито тела са били променени, да бъдат придружени с етикет, който гласи "ретуширана снимка“, в опит да въведе прозрачност във въртележката от дим и огледала, която е модерна реклама.

Закони

Във Великобритания се разглежда същият проблем, докато новият правителствен законопроект за онлайн безопасността продължава да си проправя път през парламента. Говорител на новото Министерство на науката, иновациите и технологиите каза за Би Би Си: "Правителството признава заплахата, която дигитално манипулираното съдържание може да представлява, и приема проблема много сериозно.“ Депутатът от Консервативната партия Люк Еванс отдавна води кампания за това както рекламодателите, така и инфлуенсърите да признават, когато са променили изображение или видео в социалните медии. "Наложително е да имаме по-широка информираност и повишена прозрачност около тези нови технологии“, казва той. "За мен всичко е въпрос на честност.“ 

Шон Мао, главен изпълнителен директор на базираната в Сан Франциско Perfect365, призовава хората да използват приложението "по безопасен и етичен начин“. Той добавя: "Насърчаваме хората да използват приложението, за да изразят своята креативност, а не със злонамереност и цел да измамят другите или да се представят превратно в обществото“. 

Мотиви

Психологът Стюарт Дъф, партньор в британската практика Pearn Kandola, казва, че някои влиятелни лица в социалните медии винаги ще се изкушават да използват трикове, за да подобрят външния си вид онлайн - защото да изглеждаш добре, продава. "Физическото привличане има много силно, но често несъзнателно влияние върху нашите решения, когато става въпрос за закупуване на продукти и услуги“, казва той. "Когато ни питат кое е най-важното, ние съзнателно омаловажаваме важността на физическия външен вид и говорим за качества като интелигентност, ценности и личност, но психологическите изследвания постоянно разкриват силна положителна връзка между привлекателността на човека и способността му да ни продава.“








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: