Бургас слуша българска градска музика в нови аранжименти на премиерен за града концерт BG Vintage

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
15:27 / 25.09.2018
1931
Вижте какво разказва за събитието един от неговите вдъхновители и организатори: Елисавета Петрушева

На 12 октомври Бургас ще се върне в XX век с концерт българска градска музика BG Vintage. Проектът представя песните от 20-те до 90-те години на миналия век в нови аранжименти - фънк, суинг, реге, джаз. Спектакълът е премиерен за града и ще стартира в 19:30 часа в Държавна Опера. Той се поставя на бургаска сцена като част от програмата на Порт Прим Арт Фест. Фестивалът на изкуствата е с организатор и инициатор Гранд Хотел и СПА Приморец, с любезното съдействие на община Бургас. Творчески директор на форума е художникът Стефан Божков, а патрон за 2018г. - вечно усмихнатата актриса Татяна Лолова.

Ето какво разказва за BG Vintage една от неговите вдъхновители и организатори: Елисавета Петрушева:

Какво е за Вас старата градска българска музика? Има ли тя място на съвременната сцена?

Добре разказани истории - радостни или тъжни, романтични или закачливи, това е паметта за живота на моите баби и дядовци, на родителите ми, както и, истории от детските ми години. Една от първите песни, които съм научила, и която, мисля, ще помня винаги, е именна любимата стара градска песен на моя баща. Красивата, непреходна музика винаги ще има своето място, и освен че пази спомени и разказва истории, тя свързва и хора от различни поколения. Именно това искаме да изградим с BG VINTAGE - емоционален мост между публика от различни поколения.

Какво е Вашето участие в проект BG Vintage?

Организация, координация, комуникация, грижа всичко да се случва по най-добрия начин, за да се чувстваме всички добре заедно, и това да усеща и нашата публика.

Как се роди идеята за него?

Някак съвсем леко и естествено, като продължение на общия път, по който от години вървим с Мишо Йосифов (музикален директор на BG VINTAGE) и Вера Шандел (която се грижи за цялостната визия на музикантите и за тяхното сценично поведение) за популяризиране на качествена музика и на една култура, в чиято основа са радостта и красотата. Голям двигател за раждането на идеята беше (е) и срещата на Мишо Йосифов с изключителните млади хора, които са част от BG VINTAGE, като преподавател в Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров".

Как избрахте музикантите, които влизат в състава на BG Vintage?

Избрахме ги, защото са млади, талантливи, позитивни, с блясък в очите, с отношение и обич към хубавата музика, и по-специално - и към българската музика. Защото искат да работят и да се развиват като професионални музиканти и имат голям потенциал за това, а ние искаме да ги подкрепим в началото на пътя им. Работата с тези млади хора е изключително удоволствие и много зареждаща. С изключение на Мишо Йосифов и на Велислав Стоянов - тромбон, съставът на BG VINTAGE е изцяло от музиканти, които са все още студенти, макар и някои от тях - в края на обучението си. BG VINTAGE е идея, платформа, която ще се развива, както откъм репертоар, така и откъм музикален състав, но със сигурност ще има едно основно ядро от музиканти.

Кога беше показването на BG Vintage пред публика за първи път?

Първата среща на BG VINTAGE с публиката беше на 23 май, дата, която избрахме съвсем съзнателно, за да представим идеята в навечерието на най-хубавия празник - 24 май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. За наша радост, тази първа среща беше вълнуваща и много емоционална, а залата - пълна.

Каква публика събира проектът?

Ще ни се да събира публика от различни поколения, които да се срещат чрез музиката.

Репертоарът на BG VINTAGE е достъпен и привлекателен за новото поколение, а за по-възрастните хора носи надежда, радост и сладки спомени. Срещите с публиката тепърва предстоят, досега сме имали само две - на първия концерт през май и на 2 септември в рамките на Празници на изкуствата "Аполония“ - и на двете публиката определено беше с най-разнородни ЕГН-та.

След авторската песен на музикантите от BG Vintage "На моята тераса" ще има ли и други Ваши нови парчета в тази отличителна за миналия век стилистика?

Разбира се, "На моята тераса" е само свежото начало. Предстоят и още авторски парчета с текстове на български език. В каква стилистика ще бъдат е трудно да се каже предварително - Мишо Йосифов е композитор с голямо любопитство и отворен към творчески експерименти, така че може да изненада всички със следващото парче. Това, което е сигурно, е, че изненадата ще е приятна.

Кои са песните, които е бъдат изпълнени като част от проекта на Порт Прим Арт Фест и каква е тяхната обща продължителност?

Песните, които ще чуят гостите на концерта на BG VINTAGE, са от различни десетилетия на 20-и век, някои от тях - популярни и обичани от поколения българи, други - напълно неизвестни за публиката, трети - позабравени. Сред композициите, с които, надявам се, ще донесем радост на публиката на фестивала в Бургас, са "Снегът на спомена", "Казано честно", "Песен за кафето", "Закъснели срещи", "Когато луната изплува", "Без радио не мога", нашите (на Вера Шандел, Мишо Йосифов и мен) любими открития - "Танго за Държавната лотария" и "С таксиметър", и разбира се - "На моята тераса".

Вижте и чуйте България от XX век, в нови аранжименти.

Билети на касата на НХК.

За повече информация: +359 894 898 098

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Защо е трудно да убием муха, дори и с вестник?
Не посягайте към тези храни и коремът ви вече няма да се подува
Валери и Мария Бакалова не са се виждали два месеца
Това ви чака през май според датата ви на раждане
Трик на WhatsApp, за да разберете местоположението на човек, без ...
Керана дебютира в театъра, скоро я гледаме в Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).