Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Бургазлия: Ето моите 5 причини да не посетя Spirit of Burgas тази година
Автор: Екип Burgas24.bg 07:15 / 27.07.2013Коментари (17)14398
© Burgas24.bg
Продължаваме да публикуваме в Burgas24.bg всички гледни точки на бургазлии около фестивала Spirit of Burgas. На редакционната си поща получихме писмо от върл фен на фестивала, който споделя с болка разочарованието си от качеството на събитието тази година. Ето и неговото писмо:

Здравейте, пиша това предимно защото ми пука. Прочетох гледната точка на един от читателите ви и това ме накара да ви пратя това писмо, не толкова с цел да го видя като новина в burgas24.bg, а с идеята да изкажа, това което аз намирам за нередно в тазгодишното издание на Spirit of Burgas, през погледа на човек, който винаги го е подкрепял.

Посещавам този фестивал от 2008-година и до тази година не съм изтървал негово издание. Досега.

Това са моите 5 причини да не посетя Spirit of Burgas 2013.

1. Датата. Намирам я за абсурдна. Особено след като за 5 години този фестивал се пребори за периода 03 - 15 август. На практика всеки музикален фен знаеше, че това е времето на Spirit of Burgas. Защо сега това е различно защо фестивалът е 2 дни вместо 3? Въпрос, на който организаторите дори не си направиха труда да отговорят. Най-фрапантното за мен обаче е това, че датата на фестивалът на практика се препокрива с тази на Sofia Rocks. Макар Sofia Rocks да е на 26.07 всеки човек, който има така наречената фестивална култура знае, че това ще спре поне половината от хората, които посетят Sofia Rocks да пдойдат на Spirit of Burgas.

2. Странното отсъствие на големи рок имена на Main stage. Може би не на теория, но на практика тези изпълнители са неактуални за българската сцена. Те са неизвестни сред повечето от феновете и в сравнение с миналите издания на фестивалът са, меко казано, безлични. Рок групите бяха водещото перо във всяко издание на фестивалът, те обикновено водят по-голямата част от присъстващите и му придават основната част от атмосферата. Имена като Faith no more, Deftones, Cradle of filth, Skunk anansie, Korn, Skindred, Suicidal Tendencies, Clawfinger тази година са заменени от Editors и Enter Shikari, които са не просто прекалено малко, в сравнение с минали години, а за рок феновете са, лично според мен, безлични.

3. Цената на билетите е по-скъпа от минали години, ами нека да я сравним с програмите през двете години. Ще дам за пример основно главната сцена :
Spirit of Burgas 2013: Wu-Tang Clan, The Editors, Zaz, Rizzle Kicks, Selah Sue, Chase & Status, Enter Shikari, Little Roy, Che Sudaka
Spirit of Burgas 2012: Ms Dynamite, Tinie Tempah, Busta Rhymes, Caspa, Sensor, Sum 41, The Prodigy, Gentleman and the Evolution, Chase and Status, Korn
Това са само най-известните именна. Има ли смисъл да подчертавам, че те не само бяха повече предната година , а бяха и далече по-известни . И оше нещо никъде в сайта не намерих инфо какво означава Chase and staus Dj set / както е описана групата в програмата / и каква е разликата с Chase and status / както беше описана миналата година / Липсва ли някой или нещо?

Няма да сравнявам другите сцени през годините защото е излишно да припомням колко повече бяха и колко по-богата програма предлагаха.

4. Сценичното време. Средно по един час на изпълнител според разписанието на програмата. Съжалявам, но като човек посетил всички издания на фестивалът досега съм длъжен да отбележа, че сценичното време е съкратено с 15 минути до половин час. Ако прибавим и едно чисто техническо забавяне от 15 минути, на каквито сме ставали свидетели не един път ... ами на практика това осакатява изживяването на феновете.

5. Правилата. Това са извадки от тези, които ми направиха най-силно впечатление:
а/ "Не сваляйте гривната и не нарушавайте нейната цялост! Всеки опит за манипулация се наказва с рязане или премахване на гривната от оторизирания за това персонал." / Тоест , не се заяждайте с персонала щото ще ви отрежат гривната и ще ви изхвърлят. Съжалявам , но на мен така ми звучи./
б/ Няма да се допускат многократни влизания и излизания за една вечер с един и същи билет преди 02:00 часа. / За първи път от 2008-ма година влизането и излизането по всяко време е забранено. Каква е идеята на гривната е моят въпрос ? И помисли ли са организаторите, че периода 17:00 - 2:00 часа е от около 9 часа. По този хора със здравословни проблеми като например диабет и доста други се задължават да се съобразяват с това, което фестивалът и предлага като храна и напитки. Нещо повече - на практика организаторите ограничават свободното придвижване на всеки един посетител на този фестивал, който е платил не малка сума за да бъде там. И нещо вече вашите музикални емоции се ограничават до 4 сцени. Ако нещо не ви харесва , съжалявам, не можете да излезете и да се разходите за час-два в красивата морска градина на град Бургас. Вие сте длъжни да прекарате 9 часа на фестивалът, ако искате да чуете това, за което сте дошли. И на организаторите не им пука да ли това са двама изпълнители, чиито участия са ,примерно в 19:00 и в 01:00. За Бога какъв абсурд ! /
в/ Излизането преди 02:00 часа от фестивалната зона е окончателно за вечерта. Преценете внимателно времето си. Знайте, че във фестивалната зона няма да се продават никакви цигари или тютюневи изделия! / Тоест, вмете си храна, цигари и спални чували ? На мен така ми звучи, това е като къмпинг , а не като фестивал в центъра на Бургас. Прецених времето си ... няма да влизам , въобще /
г/ - Забранява се заснемането и излъчването на фестивалната програма от неоторизирани за това лица. / Искате спомени и снимки от това уникално събитие ? Няма да стане. /
д/ SPIRIT of Burgas си запазва правото да променя програмата без предупреждение, особено при форсмажорни обстоятелства или други непредвидени случаи. / Първата част от това изречение означава , че могат да променят програмата когато си поискат. Втората е най-голямата глупост , който съм чел. Форсмажорно обстоятелство е единственият случай когато може да се променя програмата без да бъдат обезщетение хората платили билети. Непредвиден случай е ? Какво е непредвиден случай ? Някой от главните изпълнители да се напие непредвиден случай ли е? За почивката му на морският бряг ли ще плащаме ?. С това "Правило" организаторите на практика ни предупреждават, че могат да променят програмата, когато си поискат и ви сте длъжни да се съгласите с това/

За мен Spirit of Burgas беше безспорно най-добрият музикален фестивал, който се е случвал в България. Не просто защото беше на километър и половина от вкъщи, а защото създаваше една уникална атмосфера между изпълнители, фенове и море невиждана другаде у нас. Той събираше фенове на хубавата алтернативна музика от всички жанрове и стилове. Досега нямаше нито един момент, в който да съжалявам , че съм платил за билет. Винаги имаше какво да се слуша и гледа. Винаги имаше изпълнители и забавления, програмата - винаги така направена, че времето минаваше неусетно до сутринта, а свободата, която организаторите гарантираха беше нещо, с което можем да се гордеем и да послужи за пример на много други подобни събития.

Това, на което ставам свидетел в момента е опит да се изкарат бързи пари, може би за последно, от едно име, което 5 години беше градено с усилията и труда на Община Бургас, десетки спонсори и много хора, които доброволно допринасяха за рекламата и организацията на това велико музикално събитие.

А тази година виждам как един бранд, който всеки свързваше с качество и приятни емоции е буквално пребит и изнасилен и накаран да проституира очевидно с цел бърза облага. Тази марка за жалост е на път да последва съдбата на повечето български колбаси, чийто производители след първата година завишат цената за сметка на качеството. И ме боли и ми тъжно, че едно от нещата, с което градът ни се гордее, една от витрините на Бургас, за младите хора през последните години, става жертва на жестока подигравка.

Аз няма да посетя Spirit of Burgas тази година. Защото го обичам и не ме е страх да съм свидетел на това, в което го превърнаха.

Предварително благодаря за обърнатото внимание.




Още по темата: общо новини по темата: 13
29.07.2013 »
28.07.2013 »
28.07.2013 »
28.07.2013 »
24.07.2013 »
24.07.2013 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Ivo Temelkov
премахни филтъра

-2
 
 
доста тъпо и необмислено. 1) няма пари 2) никой не слуша рок освен баба ти 3) няма пари 4) сценичното време на повечето артисти на всеки нормален фестивал е по час и малко. за headliner-ите по повече. 5) твърде много женствено мрънкане. ако авторът си бе направил труда да помисли, щеше да разбере защо правилата са такива.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Детска болница в Бургас
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: