Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Чалга легенда възрази: Радка Пиратка е по-велика от Васко Жабата
Автор: Екип Burgas24.bg 13:09 / 29.08.2022Коментари (0)746
©
"Мога да кажа, че Радка Пиратка е по-велика от Васко Жабата. Тя е емблема и своеобразен химн на фолка още от 1996 година, откакто я изпях за първи път. Заслужава същия фурор не само у нас и на Балканите, но и в целия свят."

Това сподели пред "България Днес" чалга легендата Тошко Тодоров. Изпълнителят на фамозния хит, който скоро ще навърши 59 години, е готов да отговаря на стотици обаждания и покани за участия, ако съдбата на Васко Жабата и Цеца Мецата, претворени в добилото небивала слава в последните седмици парче "Комбайна вършачка" на оркестър "Камчия".

Песента, в която измислените герои станаха любимци на младо и старо, e тотален хит в Сърбия. Видеото към песента има близо 6 млн. гледания в Ютюб, а колажите и споделянията са безброй.

Интернет се превърна в трамплин за песента, която също както "Радка Пиратка" е на две десетилетия. Оказа се, че Васко Жабата и Цеца Мецата са измислени герои, както от оркестъра споделиха. Сходна е съдбата и на Радка, която не е истинска.

"Не, няма човек за този образ. Измислих я по време на една бригада, като първоначално прякорът й беше друг. Но вече минаха много години и съм го забравил. И текстът беше различен, но накрая остана като Радка Пиратка. Аз лично го измислих. Изобщо не съм вярвал, че ще се стигне до времена, в които всичко ще я занаят. По онова време и не подозирах, че ще се стигне до запис на песен. След появата на парчето ме обявиха за "циника на попфолка". В кариерата си обаче не съм изпял нито една нецензурна песен, нито една нецензурна дума", изповядва роденият през 1963 г. в търновското село Иванча изпълнител.

През годините Тодоров пее хиляди пъти култовото парче по кръчми и сватби. Именно тя го изстрелва сред най-известните имена на фолка в смутните времена на 90-те години.

"Не страдам от главозамайване, но положението вече е много различно. Нищо не е като едно време. Музиката също се смени. Няма го старото звучене. Това новото никак не ми харесва. Не говоря само за България, а като цяло за Балканите. Някак си всичко се изроди и се изврати. Няма го истинския фолклор, а се появиха някакви модерни звучения", категоричен е фолкаджията.

Година преди да се прочуе с "Радка Пиратка", през 1995-а Тошко изпява друг емблематичен за фолка хит - "Розовата пантера". В нея той пее:

"Тръгнали са тримата глупаци,

да си търсят своите калпаци.

Не намерили те своите калпаци,

най намерили те своите мустаци.

В магазина няма прах за пране,

прах за пране, салам за мезе".

Интересното е, че години по-късно Тодоров прави лека редакция на текста и той е коригиран по следния начин:

"В магазина има прах за пране,

салам за мезе, пари няма, бе".

Златното трио от песни на Тошко Тодоров, което изпълнителят смята за заслужаващо огромна известност, се допълва от позабравения шлагер "Вале, Вале". В нея лирическият герой е твърдо решен да отмъсти подобаващо на невярната си половинка.

"Вале, какво направи Вале,

Вале Вале Вале.

Ще замина със друга така,

както ти си отишла със друг.

Вале какво направи Вале,

Вале Вале Вале.

Ще замина за Щатите,

и няма да мисля аз вече за теб".

"И тези хитове заслужава същия фурор, както Васко Жабата и Цеца Мецата. Дай Боже да се случи, готов съм за всички последици после. Нека звъни постоянно телефонът, тръгвам на участия и в Сърбия, и в Хърватска, и навсякъде. Това са вечни хитове", категоричен е Тошко Тодоров.

През годините родителите на Тошко Тодоров са учители в съседното на родното му село Сушица, където има пансион за изоставени деца. Началното училище изкарва в компанията на сирачетата.

Тошко остава в историята на българската музика с хита си "Радка Пиратка". Години по-късно той е далеч от светлината на прожекторите и пее понякога в кръчми в района на Велико Търново.

"Ходя по механи, ресторанти, дискотеки - дори и на сватба да ме поканят, не отказвам. Както казва Горан Брегович - ние сме и за живо, и за умряло. Българинът е най-добрият клиент, защото обича да си плаща, но проблемът е, че няма пари", споделя възгледите си от заведенията Тодоров.

Певецът на "Радка Пиратка" си пожелава хората да се усмихнат и да бъдат по-ведри.

"Много сме тъжни, мрачни и променени. Страшно е! И веселбата не е като едно време - всичко сякаш става насила. Винаги съм бил оптимист и затова съм останал да живея в България. В последните години започна да става много тежко. Не знам догодина какво ще реша, но засега съм тук. Дано най-накрая си намерим татко на тази държавица", изповядва още легендата на фолка.



Още по темата: общо новини по темата: 6851
10.03.2024 »
08.03.2024 »
01.03.2024 »
04.02.2024 »
30.01.2024 »
22.01.2024 »
предишна страница [ 1/1142 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Кабинетът "Денков - Габриел"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: