ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Червените ябълки може да изчезнат от пазара съвсем скоро | ||||||
| ||||||
Цветът на ябълката идва от нивата на определени гени в кората й, установиха учените. Дейвид Кейни, изследовател на растения и храни от Нова Зеландия, обясни, че наборът от ензими работи за превръщането на определени молекули в пигменти, наречени антоцианини. Нивата на тези ензими контролират транскрипционния фактор - протеин, който регулира експресионния ген - наречен MYB10, така че колкото повече MYB10 има, толкова по-червена е кората на ябълката. За да се получи ярко червена ябълка, температурите трябва да останат ниски. Защото ако се повишат над 40 градуса по Целзий, нивата на MYB10 и антоцианин падат. С повишаването на температурата е по-трудно да се получи червен цвят на ябълките, установяват фермерите. На пазара обаче често се използват добавки, които придават на ябълките изкуствен цвят |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Бившата на Къванч Татлъту стана майка
15:17 / 30.04.2024
Нова любов в Hell's kitchen
14:15 / 30.04.2024
Важно за зелената зона в Бургас!
10:38 / 30.04.2024
Тази еднометрова акула изплува на брега на Северния плаж в Бургас
09:57 / 01.05.2024
Хиляди полякини атакуват това лято нашето море
11:13 / 01.05.2024
Експерт: Ако не се вземат мерки, след 100 г. България изчезва
10:45 / 30.04.2024
Драстично увеличение на заразните с коклюш в Бургаско!
12:27 / 30.04.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета