Читателка върна книги в наша библиотека с половин век закъснение

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
16:17 / 12.03.2024
1187
Читателка върна книги с половин век закъснение! Служителите на русенската библиотека "Любен Каравелов" откриват в пощенската кутия две доста остарели издания и остават изключително изненадани.

Към книгите "Философски словар" и "Критика на основните направления в съвременната буржоазна естетика" има и прикрепено писмо. Оказва се, че вече пенсионирала се жена, която навремето е учила в дунавската столица, ги е взела, за да се подготвя за уроците си по философия.

"Завърших училище, заминах за моя роден край, но така и не върнах книгите. Впоследствие дори забравих за тях. Признавам, постъпката ми, за мой срам, не е за пример. Моля да ми простите, че ги връщам след 50 години", пише до директорката на библиотеката някогашната им читателка.

От библиотеката признават, че и преди са им връщали книги със закъснение, но чак с толкова голямо - никога. Официалният срок за заемане на книга е 20 работни дни, като изданията могат да се презаписват до три пъти и срокът да бъде удължен до 60 работни дни.

"Историята малко прилича на писмото, което пътувало 45 години по пощата. Чест ѝ прави на жената, че връща книгите, но след толкова много години те вече са отчислени отдавна и не стават за ползване", коментира пред "България Днес" пиарът на библиотеката Татяна Савова и допълва, че спазването на правилата и от двете страни е много важно, за да вървят нещата добре.

Русенската библиотека е едно от най-старите и най-рано създадени духовни средища в България. Началото е през 1888 г. Най-напред институцията се помещава на ул. "Княжеска", в къщата на възрожденеца Йосиф Дайнелов, съратник на Г.С. Раковски.

На 11 февруари 1888 г. Общинският съвет взима историческото решение за откриване на Русенска градска библиотека на ул. "Дондуков-Корсаков" в центъра на населеното място. Към днешна дата библиотечният фонд наброява над 630 хил. библиотечни документа.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Михаела и Венци спечелиха "Един за друг"
Антоанет Пепе и Иво Карамански се сгодиха
Павел Симеонов: Месец май е изключително разнообразен и интересен...
Зорница Аспарухова-Зузи представя най-нашумелите сериали в момент...
Гръцкият режисьор Йоргос Лантимос: Светът е по-странен от моите ф...
ТОП 5 новини в тазседмичната класация на Або


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).