Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Чудодейните сили на малко известна билка
Автор: Екип Burgas24.bg 15:52 / 21.03.2024Коментари (0)1362
©
Има много разновидности на растението - тинтява бяла, червена, жълта, непалска, волжка. Всички подвидове имат лечебна стойност. Това е многогодишно тревисто растение. Среща се главно в пасища, покрайнини на иглолистни гори. За лечебни цели се използва коренището, семената и цветовете на петопръстника, които се берат през основния период на цъфтеж. 

За целта корените се изкопават, почистват, измиват и изсушават при температура 60+ градуса. Растението се използва за профилактика и лечение на много заболявания. Притежава естествени аналгетични свойства благодарение на съставните си вещества. Тинтява е известна като силен диуретик при бъбречни заболявания. 

Освен това се използва за храносмилателната система. Един от танините, катехинът, който има изразени стягащи свойства, се предписва при стомашни разстройства. Препаратите на основата на тинтява облекчават възпалението и помагат за нормализиране на бактериалния фон в червата. 

Лаптата има известно свойство, че намалява капилярната пропускливост, подобрява съдовия тонус и кръвното налягане. Освен това лекарствата се използват за различни видове кашлица, настинки и за разреждане на храчки. 

Състав на петопръстника 

Коренището съдържа приблизително 20% концентрация на танини и дъбилни вещества. Освен това има високо съдържание на: елагова киселина,тритерпенови сапонини, смолисти вещества, иридойоди, сапонини, кверцетин, танини, фенолкарбоксилни киселини, n-кумарова, елагова киселини, магнезий, цинк, желязо, кобалт, никел и други макроелементи. 

Благодарение на такъв богат състав на петопръстника има всички изброени лечебни свойства. Използване на петопръстника в медицината Растението има общоукрепващо действие, помага за спиране на кървенето, има бактерицидно и противовъзпалително действие при открити рани. 

Благодарение на танините в състава, лекарствата на базата на петопръстника създават специален филм върху повърхността на кожата, който предотвратява проникването на патогенни микроорганизми и токсични вещества. Освен това малките съдове се стесняват, което е много полезно при различни УНГ заболявания, стоматит и гингивит. 

Препаратите на базата на тинтява се предписват не само за външна, но и за вътрешна употреба. 

Помага също при: гастрит, стомашни язви, имат холеретични свойства, възстановяване на черния дроб след жълтеница и цироза, язвен колит. 

В дерматологията петопръстникът е полезен при васкулити, лечение на екземи, дерматити и псориазис. Известно е, че превръзките с тинктура на базата на растението помагат за по-бързото заздравяване на изгаряния от първа и втора степен. При ендокринни заболявания, като заболявания на щитовидната жлеза, лекарства на основата на петопръстника могат да се използват заедно с лекарствена терапия. 

За да направите това, трябва да се консултирате с Вашия лекар, за да определите противопоказанията и дозировката. Продължителният курс на приложение значително намалява тежестта на симптомите на тиреотоксикоза и също така нормализира състоянието. Клинично доказано е, че коренищата на растението нямат токсичен ефект, поради което могат да се препоръчват на различни пациенти. 

Има стимулиращ ефект върху централната нервна система. За да приготвите отвара на базата на това растение, вземете 50 грама коренище, залейте го с вряла вода и го поставете на слаб огън. Получената смес се охлажда и се прецежда. Освен това приемът зависи от конкретното заболяване. Средно курсът на лечение е предназначен за един месец ежедневна употреба на отвара, една супена лъжица преди всяко хранене. 

Освен това отварата може да се използва за измиване на рани и изгаряния по кожата и гаргара при проблеми със зъбите. Забелязано е, че щетите се лекуват много по-бързо при редовна употреба на продукта. Чаят от коренището се приготвя по следния начин: 50 грама изсушен корен се залива с половин литър вряла вода и се оставя да кисне 10 минути. 

Полученият чай може да се пие топъл или студен. Също така популярна е алкохолна инфузия, направена от семена и коренища на петопръстника. Прави се като в изсъхналата смес се залива водка или спирт и се оставя на тъмно място за две седмици. 

Като всяко лекарство, петопръстника има своите противопоказания. За да не навредите на тялото, е необходимо да се консултирате с Вашия лекар преди да приемете лекарства и да изберете индивидуална дозировка. Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист, съобщава actualno.com.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: