Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Цветан Недялков и Стоян Караиванов: Решихме да направим нещо ново, което до момента не е поставяно в България
Автор: Ния Прелджич 17:28 / 28.02.2023Коментари (0)726
"Мисля, че нещата ще се получат много интересно, разнообразно и различно най-вече, защото ще има мост между двете". Това каза китаристът Цветан Недялков в интервю пред "Фокус" и предаването "Добър ден, България" заедно с първия български бандонеонист Стоян Караиванов по повод новия им проект Tango meets Jazz. "Затова казваме, че тангото среща джаза – това са две различни като стилистика музики, но ние успяваме, според мен ще успеем да ги обединим", допълни китаристът.

"Ние използваме както джазовата стилистика, така и класическата стилистика в пълен размер и в пълния си блясък. Така че представете си една класическа китара с бандонеон в първата част, там малко нещо, което ще се случи, а във втората част – пак една акустична китара, която не е точно класическа, електроакустична, с много интересни ефекти, с много интересни ритми", обясни още Недялков.

По думите на Стоян Караиванов ги е събрало едно телевизионно предаване, където Цветан Недялков е предложил да направят за пръв път в България двойния концерт за бандонеон и китара на Пиацола. "След това предаване ние наистина го изговорихме и решихме, че е може би наистина е добре да направим нещо ново, което до момента не е поставяно в България, и освен този двоен концерт, направихме и авторски транскрипции на "Четирите сезона от Буенос Айрес“ на Астор Пиацола за китара, бандонеон и оркестър, които представихме в доста градове в България", каза той.

"Това е проектът, който ни събра заедно на една сцена", уточни Караиванов.

Той разясни още, че Tango Meets Jazz, е новият проект, който им предстои, а са започнали своята съвместна работа още миналата година. "Проектът, по който работихме миналата година, се казваше "Почит към Пиацола“, каза бандонеонистът като допълни още, че са преценили в новия проект да бъдат само двамата. "Тази комбинацията от бандонеон и китара е много често срещана в танго света и всъщност е напълно достатъчна, защото двата инструмента се допълват от всяка гледна точка", уточни той. 

По темата музикантите допълниха, че новият им проект ще включва и фолклорни елементи.

"Фолклорни елементи ще има в новия проект, "Тангото среща джаза“. Но там вече ще има наистина, и то много фолклорни елементи, цели произведения, които са си на фолклорна основа, така че ще е много интересно. Аз не съм специалист точно във фолклорната област, но от доста време се занимавам с преработки да го кажем, обработки на някои народни песни, които примерно да кажем "Лале ли си, зюмбюл ли си“ в оригинала е безмензурна песен, да кажем за широкия слушател, това означава песен, която е без ритъм, без определен размер. Но ние сме я направили с определен размер, т.е. вкарали сме я в определен, четири-четвърти такт, което е доста интересно, и разбира се е хармонизирана мелодията, по малко по-различен начин от това, което хората са свикнали да слушат ", каза китаристът и преподавател Цветан Недялков.

"Всъщност самият звук на бандонеона винаги носи усещането за танго и когато една фолклора мелодия дори се изпълни с бандонеон, тя вече е пречупена. Но разбира се, всички танго ефекти, които имаме от големите майстори като наследство, когато се вплетат във фолклорната музика, тогава наистина се получава едно ново усещане за фолклор, което надявам се, че слушателите съвсем скоро ще могат да чаят и да му се насладят", обясни бандонеонистът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
Великден 2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: