Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Децата мечтаят за подарък аксолотъл, знаете ли какво е това?
Автор: Екип Burgas24.bg 14:52 / 29.12.2022Коментари (1)1400
©
Децата полудяха по воден дракон, герой от "Майнкрафт" (Minecraft). Съществото, наречено аксолотъл (axolotl), е тотален хит сред домашните любимци и е сред най-желаните подаръци за Нова година.

Прилича на гущер, но е амфибия, пише Телеграф. Популярен е още като мексиканска амбистома или воден дракон. На езика на ацтеките името му означава водно куче (от "axl" - вода и "xolotl" - куче). Отглежда се в 100-литров аквариум и може да изкара у дома до 20 години, но масово живеят от 5 до 10 години заради грешки в оглеждането им и лоша хигиена.

Любопитен факт е, че влечугите и хората имат четирикамерно сърце, докато при амфибиите, към които спада аксолотълът, сърцето е трикамерно.

Цената на най-търсения любимец в последния месец е 30 лева, установи проверка на "Телеграф". По Коледа аксолотлите са изкупени, но някои търговци зареждат отново количества, като разчитат да разпродадат ударно всички екземпляри, защото интересът към игровия герой е огромен. Родители вече чакат ред в зоомагазините, които го предлагат, поръчват и онлайн.

Следвайки тенденцията, разработчиците на Mojang добавят към играта застрашени видове като полярни мечки, гигантски панди, корали, пчели и морски костенурки, за да привлекат вниманието на хората към проблемите на околната среда. Аксолотълът е първото земноводно, добавено към "Майнкрафт“. В реалния живот той е защитен вид и като такъв е включен в Червената книга.

Специфично за аквариумния дракон е, че устата му е разтеглена в постоянна усмивка, има удължено тяло и външни хриле отстрани на главата, които приличат на клонки. У нас симпатичният гущер, който живее изцяло под вода, се предлага основно в бял и жълт цвят. При липса на достатъчно пространство в дома може да се побере и в аквариум от 35-40 литра.

Способността на аксолотъла за ефекта "регенерация" се отнася до реалната способност на това животно да възстановява изгубените и повредени части от тялото си, което е от голям интерес за науката. Въпреки че е хищник, той не може да разкъса плячката си. На предните си лапи има 4 пръста, на задните лапи - по 5. Средните размери на аксолотлите варират от 15 до 30 сантиметра, в по-редки случаи до 45 сантиметра. Аквариумът трябва да е покрит с грунд, като е желателно да се избягват дребните камъчета, които могат да бъдат погълнати. Аксолотълът е любопитно създание, но вътре трябва да има подходящи укрития. Може да съжителства със златни рибки.

Аксолотълът е вдъхновил известната аниматорка Дарина Шмид да създаде забавен анимационен герой на име Лунтик. В играта "Майнкрафт" се предлага в пет различни цвята: син, златен (жълт), левцист (розов), див (кафяв) и син. Всеки цвят, различен от синия, който е рядка мутация, се избира на случаен принцип, когато се ражда аксолотъл (25% шанс).

Аксолотлите се размножават помежду си като другите животни в играта "Майнкрафт". "Имайте предвид, че когато се роди бебе аксолот, е необходимо около 20 минути да пораснат, и едва тогава ще могат да се размножават. Тези сладки животинчета обаче не могат да бъдат опитомени като други подобни, тъй като са толкова уникални, че изискват специално отношение", съветва експертът Уилям Андрес.

Тези, които имат проблеми да изнамерят причудливите същества в играта, могат да използват отвара за дишане под вода. Можете също да носите със себе си факли, за да се опитате да осветите пещерите, които откривате под водата, но е по-добре да използвате морските фенери, които можете да намерите в океанските "паметници“.

Възрастните аксолоти (аксолотли) могат да се хранят с кофи с тропически риби. След разплод бебето генерира 1-7 опит. Родителите не могат да бъдат отглеждани отново за 5 минути в Java Edition или 1 минута в Bedrock Edition. Бебето има 1⁄1200 шанс да бъде рядък син вариант; в противен случай наследява цвета на един родител на случаен принцип. Бебетата следват възрастните и израстват до зряла възраст за 20 минути. Растежът може да се ускори с помощта на кофи с тропически риби; всяка употреба намалява оставащото време за отглеждане с 10%.



Още по темата: общо новини по темата: 258
06.12.2023 »
03.12.2023 »
01.12.2023 »
12.11.2023 »
16.01.2023 »
09.01.2023 »
предишна страница [ 1/43 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 31.12.2022 г.
0
 
 
Аз вече имам аксолотъл
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: