Днес е Денят на бащата

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:05 / 26.12.2015
808
На втория ден от Коледа, 26 декември, в България се отбелязва Денят на Бащата.

Денят на бащата е празник, на който се чества бащинството и родителските грижи на мъжете, точно както на Деня на майката се чества майчинството. Обикновено на този ден се правят подаръци на бащите и семейството празнува заедно през деня. Празникът прославя бащите и бъдещите бащи.

В повечето страни Денят на бащата е светски празник. Той съществува навсякъде по света, но се отбелязва на различни дати. Православната църква го чества на 26 декември.

В този ден се чества паметта на Св. Йосиф Обручник, на цар Давид като славен родоначалник на Исуса Христа и на Яков, брат Божий, пръв християнски епископ на Ерусалим. Според католическата традиция празникът се чества на деня на св. Йосиф - 19 март.

В много страни, сред които са Аржентина, Великобритания, Венецуела, Индия, Ирландия, Канада, Китай, Куба, Мексико, Пакистан, Сингапур, Словакия, САЩ, Турция, Франция, Холандия, Южна Африка и Япония Денят на бащата се отбелязва през третата неделя от месец юни.

В Русия път празникът се чества на 23 февруари - Ден на защитника на отечеството, военен празник, считан от мнозина за ден на мъжа.

В последните години широка популярност добива американският вариант, който е тържествено отбелязан за първи път във Вашингтон през 1909 г. Едва през 1972 г. президентът Ричард Никсън го обявява за официален празник.




Източник: Дарик

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Михаела и Венци спечелиха "Един за друг"
Антоанет Пепе и Иво Карамански се сгодиха
Павел Симеонов: Месец май е изключително разнообразен и интересен...
Зорница Аспарухова-Зузи представя най-нашумелите сериали в момент...
Гръцкият режисьор Йоргос Лантимос: Светът е по-странен от моите ф...
ТОП 5 новини в тазседмичната класация на Або


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).