Днес е Световният ден на усмивката

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:23 / 02.10.2015
918
Има няколко пътища да достигнеш до душата на човек. Но най-прекият е усмивката. Не, че днес ще се усмихвате повече от друг път само защото е Световният ден на усмивката, но нека проследим историята на празника. Отбелязва се по традиция всеки първи петък на октомври. Тази година се пада на 2 октомври. Основател и автор на популярното усмихнато жълто личице е американският график Харви Бел, създал символа като част от рекламна кампания през 1963 година. Днес усмихнатото лице е един от популярните емотикони не само в интернет.

Няма нищо случайно в избраната за честване дата. В началото на октомври денят вече осезателно е по-къс и имаме нужда от повече усмивки. Празника на усмивката се отбелязва за първи път в американския град Уорчестър, щата Масачузетс, на 1 октомври 1999 година. Хиляди ученици от този град изготвят картички с усмихнатото лице, които изпращат в болници и клиники. Това се превръща в национално и международно водещо събитие на новинарските потоци, съобщават от фондацията Worldsmileday. Специално за този ден пощенските служби на САЩ издават пощенска марка с усмихнатото лице.

Всъщност човек не си казва предварително "Сега ще се усмихна", това е първосигнален жест, но малцина знаят, че усмивката предизвиква активност в мозъка. Има пряка връзка между ума и тялото - когато се усмихваме, се задейства левият фронтален кортекс. Това е тази област на мозъка, която регистрира чувството за щастие. Тялото изпраща към мозъка съобщение, че сме доволни. Това предизвиква производство на ендорфин - хормона на щастието.

Тази реакция е изследвана от 1980 година насам. През 1984 г. статия, публикувана в списание "Наука", показва, че когато хората имитират различни емоции, телата им претърпяват физиологични промени, отразяващи емоцията. Германско проучване установява, че хората се чувствали по-щастливи, когато стискали между устните си малка химикалка - по този начин имитирали усмивка. Съветваме ви обаче да оставите настрана имитациите, защото мозъкът реагира на околната среда чрез сигналите на тялото и не може да направи разлика между истинска и фалшива усмивка.

Усмивката обаче прави по-щастливи не само нас. Тя е заразна и почти винаги като огледало се отразява в човека срещу нас. Освен това ни прави по-красиви, по-сговорни към който и да е събеседник насреща и ни помага при стрес. Нещо повече, ако ви предстои интервю за работа, със сигурност имате повече шанс да изберат вас, ако се усмихвате. Успехът, разбира се, не е гарантиран, но какво пречи да опитате?


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Гала: Аз ще съм баба на внучето си, не на Стефан
Хората над 65 години трябва веднага да спрат да пият алкохол
На фона на огромни загуби: Този шеф похарчи над 7 милиона долара ...
Четири жени са зарязвали Александър Сано
Днес черпят жени с красиви имена
Михаела и Венци спечелиха "Един за друг"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).