Днес стават ясни резултатите от допитването за часовото време в целия ЕС

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:29 / 17.08.2018
2610
В действителност часовниците ни в момента се движат с час напред от реалното време. Това е заради лятното часово време, с което отдавна сме свикнали. През последните години все повече се засилват съмненията за ползата от смяната на часовника два пъти годишно.

Късно снощи приключи допитването в целия Европейски съюз, организирано от Еврокомисията – какво мислят гражданите на 28-те по този въпрос. Резултатите ще станат известни по обед.

Всяка последна неделя на месец март гражданите на ЕС, САЩ, Канада и още няколко големи държави, местят стрелките с един час напред. А в последната неделя на октомври – с един час назад.

Това става за първи път в Германия, в тежките години на Първата световна война. Идеята е да се пестят енергийни ресурси и човешка енергия. Тази практика постепенно се въвежда и в останалите европейски страни, както и в Северна Америка и Съветския съюз.

С годините все повече се прокрадват съмнения за ползата от подобна смяна. Икономисти изтъкват аргументи, че икономическата полза не е кой знае колко значима. Други са загрижени за нарушаването на естествения биоритъм на организма.

В резултат, дебатите доведоха до гласуването на резолюция в Европейския парламент, приканваща Комисията да проучи аргументите "За" и "Против". Допитването до гражданите няма силата на референдум, а е само проучване на нагласите. За да се стигне до отмяна на лятното часово време, трябва да има гласуване в Европарламента, както и съгласието на всички държави-членки.

"Икономическите ползи от това разместване на времето са въображаеми", коментира в студиото на "Тази сутрин" предприемачът Васил Василев.

Той посочи, че преди век отношението между стойността на киловатчас и цената на минута здраве е било различно.

"Обстоятелство, че по-голяма част от хората са за преодоляване на този проблем показва, че хората не са съгласни, не го приемат, то им пречи", категоричен беше Василев.

Източник: bTV

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Бъркат Дара Екимова с Гери-Никол
Актьор от "Съни бийч" с ново гадже
След "Капките" Геро остава на екран Рачков пада
Нана: Не ми беше лесно да се разделя с България
В Северните Родопи цъфти "цветето на императорите"
Веселин Маринов: Страх ме е да отида в моята къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).