Днес той има рожден ден и подготвя огромна изненада за музикалния свят

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:46 / 28.01.2024
769
Голямата звезда на родната поп музика - Георги Христов посреща рождения си ден днес.

В момента той подготвя голям концерт в зала 1 на НДК. През изминалата година обиколи страната с турнето, което направи и зарадва почитатели си с поредица концерти.

 На 27 април в зала 1 на НДК той ще направи грандиозен спектакъл с най-красивите си песни, с които винаги докосва сърцата на зрителите.

Георги Христов е роден на 28 януари 1964 г. в София. От малък мечтае да стане певец и успоредно с обучението си в училище ходи и на уроци по музика. Първата му публична изява била на 5 г., когато леля му го качва на сцената на бар "Москва“ и той изпълнява песента "Бу-бу“ на Оскар Бентан. Професионално пред публика пее за първи път шестгодишен на сцената на читалище "Раковски“ на празника на училището си. Песента е "Моя страна, моя България“ на Емил Димитров, която той представя с акордеон.

Завършил е Държавната музикална академия, специалност: "Поп музика“ през 1983 г. Още по време на следването си става солист на група "Такт“ и през лятото на 1981 г. реализира първия си студиен запис на песента "Следи“, на която по-късно прави кавър-версия. Съвсем в началото на своята кариера, още студент, Георги Христов гастролира в Монголия и бившия Съветски съюз с Биг бенда на Българското национално радио с диригент Вили Казасян.

Автори на първите му песни са композиторите Зорница Попова и Мария Нейкова. Добива популярност с хитовата диско песен "Кой е той“ от албума "Естрадна мозайка 4“ (1985). Песента е кавър версия на Colour My Love на италианската италодиско група "Фън Фън“.

Участва и печели престижните фестивали "Златният Орфей“ (1988, 1992), "Мелодия на годината“ (1986, 1992), "Бургас, морето и неговите трудови хора“ (1987), радиоконкурса "Пролет“.

Концертира в България и в чужбина – Европа, Азия и САЩ – със своята вокално-инструментална група "Черно и бяло“ и собствен балет. Пее на пет езика.

Печелил е отличия и награди, виж пълния списък по-долу. Георги Христов е автор на музиката и текста на 90% от песните, които изпълнява.

Георги Христов има разнообразен репертоар, който включва: балади, диско, латино, рок и фолклор от различни краища на България (родопски, добруджански, македонски песни).

Музика за него са писали: Зорница Попова, Тончо Русев, Борис Чакъров, Димитър Гетов, Мария Нейкова, Морис Аладжем, Вили Казасян, Иван Пеев, Найден Андреев, Мария Ганева и други.

Георги Христов е баща на 2 деца.

Виж коментарите (0)

Още по темата (5431):
20.05.2024 Весела Лечева празнува днес
20.05.2024 Ергенът Виктор напусна България
20.05.2024 На фона на огромни загуби: Този шеф похарчи над 7 милиона долара за служителите си
20.05.2024 Гала: Аз ще съм баба на внучето си, не на Стефан
20.05.2024 Четири жени са зарязвали Александър Сано
20.05.2024 Тя е виждала баща си един път, но ние я гледаме всяка седмица по два пъти
Още новини от Любопитни новини:
Михаела и Венци спечелиха "Един за друг"
Антоанет Пепе и Иво Карамански се сгодиха
Павел Симеонов: Месец май е изключително разнообразен и интересен...
Зорница Аспарухова-Зузи представя най-нашумелите сериали в момент...
Гръцкият режисьор Йоргос Лантимос: Светът е по-странен от моите ф...
ТОП 5 новини в тазседмичната класация на Або


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).