Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Единствената българка в екипа на "Аватар 2" разказва за пътя от София до Холивуд
Автор: Екип Burgas24.bg 13:58 / 21.01.2023Коментари (0)1125
© bTV
Единствената българка в екипа на Джеймс Камерън по създаване на "Аватар 2“ разказва за пътя от София до Холивуд, силата на мечтите и върховете в професията на аниматор. Ива Петкова Антиоко е една от създателките на  специалните ефекти в "Аватар: Природата на водата“.

Филмът бързо се превърна в най-касовата лента за всички времена в България с боксофис от над 5 млн. лева за месец. В световен мащаб беше една от най-очакваните продукции на Джеймс Камерън. В екипа на този мащабен 3D епос участва и една българка.една от създателките на  специалните ефекти в "Аватар: Природата на водата“. 

"Нашият екип изключително се занимава с анимацията, която се прави във филма“, казва аниматорът Ива Петкова Антиоко пред bTV.

Тя е родена в София, родителите ѝ са от Стара Загора. Завършва режисура за анимационно кино във ВИТИЗ, но от 20 години живее и твори в САЩ. По "Аватар 2“ работи от 4 години насам. "Всички битки, това е тази част от филма, по която съм работила аз лично. И такива динамични сцени са изключително сложни. Както е нереално, е и изключително реално. Нашите актьори наистина плуват, нашите актьори наистина летят“, казва Ива.

Работата на нейния екип е да изработи и насложи ефектите върху заснетото в студио. Тя и колегите ѝ превръщат актьорите в аватари, а стените в непознати светове. След това започва същинската работа по филма.

"Когато нашият департамент събере всичките тези компоненти заедно, ние правим, т.нар. пакет, който отива на виртуалната сцена. Тогава Джеймс Камерън снима с неговата специална виртуална камера нещата, които ние сме направили за него“, казва още българката. По този начин филмът се режисира така, както зрителите го виждаме на екрана. Когато Джеймс Камерън поиска самолет да прелети и сините войници да се сбият, той не чака сцената на монтаж, а я вижда на екрани пред себе си в реално време, докато я снимат.

"Джеймс Камерън обича работата, която му представяме да е изключително точна. Той връща много сцени, сцените минават през нас поне по 10-15 пъти за преработка и затова е Джеймс Камерън. Не иска да е нещо, което вече е правено. Иска да е перфектно. Аз мисля, че той живее в света, в който е създал. И ние също живеем в този свят“, обясни Ива.

Тя разказа и как е попаднала в този свят.

"Исках отдавна да се занимавам с виртуална продукция. Моя колежка беше казала, че наемат в някаква продукция, нямах представа, че е "Аватар“, спомня си Ива.

"Аватар 2“ е поредният голям проект, по който Ива Петкова Антиоко работи. Поредицата "От местопрестъплението“, филми с участието на Жан Клод Ван Дам и Хоакин Финикс, продукции под режисурата на Филип Рот и Джери Брукхаймър са малка част от нейното портфолио. Заглавието, което я изпраща в голямото кино, е филмът "Тера“."Имала съм късмет
а да бъда на правилното място в правилното време

Всички продукции, за които съм работила, за мен са били големи, защото аз идвам от България“, казва Ива.Преди да стигне до големите холивудски екипи, Ива Петкова завършва в последния клас на Доньо Донев, от когото е взела най-важното в творчески план.

"Това бяха много хубави години. Развиването на мисленето ни като индивидуалист и творец. Ние българите сме добре трениране в това отношение. Не сме като стадо. Тук повечето хора, които завършват в тази насока, са по-специализирани, докато ние имаме по-голям поглед върху нещата“, каза тя.

Майка на три момчета, съпруга на режисьор и монтажист. Така звучи животът на Ива Петкова извън киното.

"Нашето семейство обича да кара ски, обичаме зимния сезон. Живеем до морето, до океана, така че лятото сме винаги някъде. Много сме динамични“, разказва Ива.

Да работиш за продукции от ранга на "Аватар 2“ е мечта за милиони по света, а Ива я живее въпреки лишенията.

Според нея на българското кино не му липсва качество.

"Мисля, че е фактът, че не се разпространява, колкото трябва, е проблем. Мисля, че изявата сега е по-широка и мисля, че сега може да се изяви по-лесно, отколкото преди“, смята Ива.

На българите, които мечтаят за световни продукции, Ива Петкова пожелава да работят със самочувствие и че няма недостижима сцена за таланта.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: