Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Експерти са удивени: Спонсиан е съществувал, въпреки че историци го бяха отрекли 
Автор: Екип Burgas24.bg 16:02 / 24.11.2022Коментари (1)811
©
По-често подлагаме на съмнение събитията, които ще се случат в бъдеще, отколкото тези в миналото. Оказва се обаче, че ходът на историята може да се промени и "нови" личности да влязат в нея - с малките или големите си роли, които са свързвали и предопределяли цели процеси.

Древна златна монета доказва, че римски император от трети век, който историците са приемали за несъществуващ и измислен образ, всъщност наистина е живял.

Монетата с лика на Спонсиан е открита преди повече от 300 години в Трансилвания, някога част от Римската империя.

През годините се е смятало, че това е фалшификат и монетата е била затворена в музеен шкаф.

Сега следи от надраскване, видими под микроскоп, доказват, че тя е била в обращение преди 2000 години, разказа Би Би Си. Експертите са удивени от откритието.

"Стигнахме до император, който историците бяха отписали от хода на историята. Според нас обаче този мъж е съществувал и е имал своята роля в хода на времето“, коментира проф. Пол Пиърсън от Лондонския университетски колеж.

Златната монета е открита през 1713 г. и до средата на 19-и век е възприемана като оригинална. Тогава обаче произходът ѝ подложен на съмнение и нумизматите по това време заподозрели, че може да е произведена от фалшификатори, защото дизайнът им е твърде груб.

Последният удар дошъл през 1863 г., когато Хенри Коен - водещ експерт по монети към Националната библиотека на Франция, трябва да вземе решение за голям каталог от римски монети.

Той заявявал, че монетите с лика на Спонсиан не са само "модерни" фалшификати, но са и лошо направени и "нелепо измислени". Колегите на Коен се съгласяват с твърдението ми и императорът губи своето място в научните каталози.

В настоящето обаче проф. Пиърсън попада на монетите на Спонсиан, докато прави свои проучвания за книга, представяща историята на Римската империя. 

Пиърсън се свързал с музея на университета в Глазгоу, където 4 златни монети се съхраняват в шкаф и пита дали може да ги изследва заедно със свои колеги.

При проучването на монетите е използвана специална ултравиолетова светлина, сканиращ електронен микроскоп и инфрачервена спектроскопия. Анализът разкрива модели на дълбока микроабразия, която е характерна за монети, които дълго време са били в обращение.

Учените установяват, че драскотините и шарките по тях съответстват драскотини, които се появяват при носене в портмонета. Химически анализ показал още, че монетите са били заровени в почвата в продължение на стотици години. Новите доказателства категорично предполагат, че монетите са автентични.

Кой е Спонсиан?

Сега историците са изправени пред въпроса кой точно е бил Спонсиан.

Изследователите смятат, че той е бил военен командир, който е бил принуден да се короняса за император на най-далечната и трудна за защита провинция на Римската империя, наречена Дакия - обширна територия на Балканския полуостров, предимно в днешна Румъния.

Археологически проучвания са установили, че Дакия е била откъсната от останалата част на Римската империя около 260 г. сл. Хр., когато е имало пандемия и гражданска война.

Заобиколен от врагове и откъснат от Рим, Спонсиан вероятно поема върховното командване във време на хаос, защитавайки военното и цивилното население на Дакия. "Той се е концентрирал върху добива на злато във време, когато граничните зони на Римската империя са заплашвани и превземани от нашественици, казва Пол Пиърсън, цитиран от "Гардиън“.

"За да създадат функционираща икономика в провинцията, те са решили да секат свои собствени монети", смята ученият Йеспер Ериксон. Тази теория би обяснила защо монетите не приличат на тези от Рим.

"Аргументите за съществуването на Спонсиан са убедителни. Краят на трети век е бил период на турбуленция и вълнения и това да се превърнеш в император, не е било особено трудно“, смята историк от Университета в Глазгоу.

След установяването, че монетите са автентични, а учените приемат, че са открили изгубен римски император и се свързват с експертите от музея "Брукентал“ в Сибиу, Трансилвания, в който също се съхранява такава монета.

Тя е част от завещанието на барон Самуел фон Брукентал, единственият саксон, който е управлявал Трансилвания - между 1777 и 1787.

Той също изучавал монетата, преди да умре, и историята гласи, че последното нещо, което е направил, било да напише бележка с надпис "истинска“.

Историците от музея "Брукентал“ смятали монетите на Спонсиан за фалшификат, но променили мнението си след изследванията в Обединеното кралство.

Откритието е от особен интерес за историята на Трансилвания и Румъния, дори за историята на Европа.

Ако  изводите от изследванията бъдат приети от научната общност, то това означава, че още една важна фигура ще влезе отново в историята и хода на времето.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 28.11.2022 г.
0
 
 
Земята е пълна с изненади
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: