Естрадната легенда от близкото минало живее в адски мъки

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
20:07 / 13.10.2022
744
Звездата от 60-те години на миналия век Маргарита Радинска живее в постоянна тегоба заради влошеното си здравословно състояние, споделят нейни колеги от златните времена на естрадата. Гласовитата певица, която прекратява бляскавата си кариера в апогея на славата си, за да се отдаде на семейството си, била почти неподвижна.

Преди няколко години Радинска получила сериозни проблеми с таза заради фатално нарушение на важен нерв. Обиколила десетки доктори, лежала многократно по болници, но подобрението така и не дошло. С времето свикнала и с болките, и с инжекциите, а понякога се чувствала като затворник в дома си в София, който напускала твърде рядко. Певицата се придвижвала само и единствено с помощ и макар да й се излизало, се чувствала неудобно непрекъснато да ангажира близките си.

От 11 години тя е вдовица. Съпругът й – легендарният композитор Ангел Заберски- старши, почина на 80-годишна възраст през 2011-та. Синът им, който е наследил баща си на пианото и носи същото име, живее в къщата им в Банкя с приятелката си, а дъщеря им, кръстена на нея, пък е със семейството си в отделно жилище. От нея е и единственият й внук Адриан, който вече е тинейджър. "И двете ни деца се занимават с музика, но внукът няма как, тъй като е аутист. Ежедневието ми е еднообразно, като на всички хора на моята възраст – гледам много телевизия, излизам от време на време, но гледам да се прибера, преди да се е мръкнало“, споделя още музикалната любимка от Габрово.

Радинска слиза от сцената, когато е само на 35 и за връщане към музиката не мисли отдавна. Към днешна дата дори не знаела къде са захвърлени записите й на плочи, които в социализма присъстваха във всеки български дом. Смятала, че вече никой не я помни, но изненадващо през 2020 г. получила наградата "Златно перо“ за приноса си в българската култура, която събрала сили и кураж да отиде да получи лично.

Маргарита е родена в Габрово през 1945 г. в музикантско семейство - баща й е бил известен хоров диригент. Красивата, смугла и гласовита девойка учи в Студията за естрадни певци в класа на Ангел Заберски. Той е 14 години по-голям от нея, а тя - едва на 23, когато през 1968 г. се женят. Вече са имали 4-годишна връзка. Така и не успява да нарече своя учител, към когото доскоро се обръщала с "другарю Заберски“, на малко име. Галено се наричали "чедо“ и "чеденце“. За нея Ангел написва или аранжира едни от най-популярните за времето си шлагери. Когато се раждат децата им, тя решава да загърби кариерата си и да бъде отдадена майка, пише "Ретро".

През миналата 2021 г. Маргарита бе удостоена и с наградна пенсия от 350 лева, която ще получава в срок от 3 години. Иначе нейната лична е съвсем скромна, тъй е работила твърде малко. Финансово разчита на децата, които се стараят да не й липсва нщо, макар тя да продължава да живее скромно в жилището си в софийския квартал "Бъкстон“.

Виж коментарите (0)

Още по темата (6853):
22.04.2024 Сериалът "Baby reindeer": Шокиращо искрено изследване на тормоза и
обсесията
05.04.2024 Вини Джоунс отново намери любовта
10.03.2024 Филип Аврамов сподели за уроците, които научаваме от бащите си
08.03.2024 Кейти Пери напомни колко дръзка може да бъде
01.03.2024 Черната Златка показа мъжа си - любител на татусите
04.02.2024 Дует "Ритон" издадоха тайната съставка на голямата любов
Още новини от Любопитни новини:
Бъркат Дара Екимова с Гери-Никол
Актьор от "Съни бийч" с ново гадже
След "Капките" Геро остава на екран Рачков пада
Нана: Не ми беше лесно да се разделя с България
В Северните Родопи цъфти "цветето на императорите"
Веселин Маринов: Страх ме е да отида в моята къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).