Ето ги най-обсъжданите "сарми" тази година

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
14:34 / 23.12.2024
1842
Това са най-обсъжданите сарми тази година. Лучените сарми, които са традиционна българска рецепта, се оказаха доста обсъждани в социалните мрежи. Те напълно завладяха ТикТок, където различни хора показват как приготвят интересната рецепта. Ето я и нея: 



Ще ви трябват:

8-10 големи глави лук

500 г кайма (смес свинска и телешка)

1 ч.ч. ориз

1 средно голям морков, най-добре настърган

1 глава лук, ситно нарязана

2 с.л. доматено пюре

1 ч.л. червен пипер

1/2 ч.л. черен пипер

1 ч.л. чубрица

Сол на вкус

Олио за готвене

Начин на приготвяне:

Стъпка 1- Подготовка на луковите листа: Обелете главите лук и отрежете горната и долната част. Поставете ги в тенджера с вряща подсолена вода и ги варете за около 10-15 минути, докато омекнат леко. Извадете лука и го оставете да се охлади. Внимателно разделете слоевете, за да получите отделни "листа“ за сармите.

Стъпка 2- Приготвяне на плънката: В тиган загрейте олио и запържете ситно нарязания лук и настъргания морков. После добавете каймата и гответе, докато промени цвета си, като разбърквате, за да се раздроби на малки парченца. Добавете ориза и гответе още няколко минути, докато стане "стъклен“. Прибавете обавете доматеното пюре, червения и черния пипер, чубрицата и сол на вкус. Разбъркайте добре и гответе още 2-3 минути.

Стъпка 3- Завиване на сармите: Вземете един луков лист и поставете в него 1-2 чаени лъжички от плънката. Завийте внимателно, като първо прегънете страничните краища навътре, а след това навийте на руло. Повторете процеса с останалите лукови листа и плънка.

Стъпка 4- Готвене: Подредете сармите плътно в тенджера или гювеч, като ги нареждате с отвора надолу, за да не се развият по време на готвене. Залейте с вода, докато почти покрие сармите, и добавете малко олио. Поставете чиния или тежест върху сармите, за да ги задържите на място. Гответе на слаб огън за около 40-50 минути, докато оризът и лукът са напълно сготвени.

И последно сервирането: Поднесете сармите топли, като по желание можете да ги залеете с кисело мляко или сос по избор. 

И бързо и лесно имате една по-различна рецепта за сарми тази година!

Виж коментарите (0)

Още по темата (261):
11.01.2025 Енджи Касабие: Това е най-голямата грешка след яденето по празниците, подобно нещо може да ни докара йо-йо ефект
08.01.2025 Полицията с анализ на резултатите от мерките за сигурност, предприети около почивните дни
07.01.2025 Как бързо да отслабнем след празниците?
06.01.2025 Кметът на Бургас демонстрира завидни умения в барбекюто
05.01.2025 Руско Петков за загиналите птици в Копривщица: Претърпели са колапс на сърцата и много сериозни мозъчни кръвоизливи
05.01.2025 Фестивалът "Кукерски игри в Пиринско" изпълни Благоевград с енергия и
традиции
Още новини от Любопитни новини:
Веселин Маринов през сълзи: Майка ни винаги ни посрещаше с брат м...
В писмо до министър Вълчев: Синът на Алекс Богданска поиска да не...
Шест звезди влизат в "Муха в супата"
Юлиан Вергов раздава ябълки пред Народния театър
Съветите на експертите срещу прегряването на дизеловите автомобил...
Започнаха снимките за филма за Лили Иванова


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).