Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ето как жените надушват женените мъже
Автор: Екип Burgas24.bg 19:52 / 29.12.2022Коментари (0)627
©
Често се казва, че очите са прозорец към душата на човека, но носът може да е задната врата към спалнята. Нови експерименти са установили, че хетеросексуалните жени всъщност могат да усетят кои ухажори са свободни и кои са заети, съобщава "Сайънс алърт“.

Експериментите показват, че нивата на тестостерон при мъжете могат едва доловимо да варират в зависимост от това дали са свободни или са в сериозна връзка. Все още не е ясно дали тези хормонални промени могат пряко да променят външния вид на човека или неговия аромат, но първоначалните експерименти показват, че това е възможно.

В проучването 82 хетеросексуални жени на възраст между 18 и 35 години са помолени да оценят телесните миризми и лицата на хетеросексуални мъже. Половината от мъжете са били самотни, а другата половина са били в партньорски отношения. Всяка жена оценила 3 самотни и 3 заети мъже, избрани на случаен принцип от група от 89 анонимни участници. Изследователите дали на мъжете тениска, в която да се потят в продължение на 24 часа, а мъжете предоставили своя цифрова снимка в паспортен стил за експеримента.

Изследователите изрязали подмишниците от всяка тениска, които били съхранени в бутилка с винт, за да могат жените да ги помиришат. При подушването на анонимните мъжки миризми от бутилките, на участничките били задавани въпроси като "Колко ви харесва/не ви харесва тази миризма?" и "Колко секси е тази миризма?". След това лицата на тези миризми били представени на жените на случаен принцип. Когато разглеждали портретите, участничките оценявали мъжете по тяхната привлекателност, сексапил, интелигентност, лоялност, доброта, надеждност, мъжественост и дали изглеждат като добър партньор. В крайна сметка изследователите установили, че телесната миризма на самотните мъже миришела по-силно на всички жени, отколкото естествения аромат на мъжете, които са в партньорски отношения.

Проучване от 2010 г. например установява, че самотните мъже имат по-високи нива на тестостерон, отколкото заетите. Това не само ги прави по-конкурентоспособни в сферата на запознанствата, но и естественият мирис на телата им с високо съдържание на тестостерон би могъл да сигнализира на другите по недвусмислен начин за тяхната физическа годност, жизнеспособност и сексуална наличност.

"От еволюционна гледна точка за жените може да е изгодно да могат да откриват химиосигналите, които означават двойка, и в крайна сметка да избягват ухажването на заети мъже (особено с потомство) поради относително намалените ресурси, които те могат да предложат", пишат авторите на изследването.

Но има и друго обяснение, което е далеч по-малко привлекателно: Предполага се, че женените мъже имат по-добро здраве и хигиена от самотните мъже. Нещо повече, установено е, че някои състояния на физическото здраве водят до забележима промяна в телесната миризма. Храненето също може да промени до известна степен миризмата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: