Ето кои животни и птици са сред най-застрашените видове

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:54 / 29.12.2022
510
Северните елени и императорските пингвини са сред видовете, към които Световният фонд за дивата природа (WWF) насочва вниманието си тази година, предаде ДПА. Хиляди видове по света се борят с намаляването на популациите им и нарастващия брой заплахи, според годишния отчет на екологичната организация. 

"Международният червен списък понастоящем включва като застрашени повече от 42 100 животински и растителни вида", посочват от Световният фонд за дивата природа.

През 2000 г. най-голямата в света популация от диви северни елени в Таймирския регион в руската Арктика е наброявала 1 милион животни. Днес са останали само една четвърт от тях, съобщава Световният фонд за дивата природа. Като основни причини за намаляването им се посочват климатичните промени и бракониерството.

Организацията обръща внимание и на тежкото положение на императорските пингвини. Тази година според WWF не е направено нищо за по-добрата защита на вида.

 

"При сегашните нива на емисиите на парникови газове между 80 и 100 процента от всички известни колонии на императорски пингвини са застрашени от изчезване до 2100 г.", казват още от Световния фонд за дивата природа.

В същото време, масовото измиране на риба в река Одер, която тече между Германия и Полша, се оказа пречка за повторното въвеждане на балтийска есетра, тъй като хиляди млади риби загинаха, казват още от фонда.

Световният фонд за дивата природа дава и положителни примери за опазване на видовете. Това е възстановяващата се популация на тигри в Непал, както и на гърбати китове в Австралия. Животните бяха извадени от списъка на застрашените видове в резултат на значително увеличаване на популацията им.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Орлин Павлов за музиката, изкуствения интелект и мечтите
И тя си кръцна нослето
Знаете ли как се нарича най-здравото яйце на Великден в различнит...
Къде отслабваме най-бързо, когато сме да диета?
Катето Евро: Ще вдигна паметник на този, който ми помогне да отка...
Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас, говори и за вой...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).