Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ето защо след 25 години БНТ свали "Дързост и красота"
Автор: Екип Burgas24.bg 11:02 / 16.07.2017Коментари (0)2136
©
Като удар под кръста за пенсионерите дойде новината за края на една ера. БНТ, без първоначално обяснение, сякаш да остави всички в още по-голям ступор, спря излъчването на "Дързост и красота", сериала, за който се носят легенди. Моментално фейсбук, макар и на шега, реагира на спирането на сапунката. Повечето хора едва ли са успявали да хващат сериите в "удобния" обеден час 11,20, но бяха красноречиви в мнението си: "БНТ спрели "Дързост и красота"! УжасТ, бедстваме!", "Безбожници, върнете "Дързост и красота!" Останаха само още 30 години- серии...", "И какво правим сега? Няма да видим Рич на 200 години", "БНТ спря "Дързост и красота

"Е не се издържа вече! На бунт!" Други откриха конспирация със спирането на сапунката: "Докато ни залъгват с грипени, катастрофи и градушки, спряха "Дързост и красота". Легендата бе заменена от "История.bg" и "Светът на Япония", а хората се възмутиха, "на кого всъщност са му нужни подобен тип предавания? "Дързост и красота" поне учеше на живот!"

Истинската причина обаче излезе наяве няколко дни по-късно. А тя е нисък рейтинг и неподновен лиценз. Според данни на ГАРБ, цитирани от националната телевизия, гледаемостта на сериала е 0,79%. А някои смелчаци твърдят, че сапунката е била доста по-гледаема от някои турски и индийски сериали, излъчвани по конкурентните телевизии.

"Подновяването на договора за лицензиране на права за излъчване на нови епизоди е съпроводено с увеличаване на цената на всеки епизод. С оглед на ниската гледаемост това се превръща във финансово неоправдана инвестиция. Към момента БНТ не предвижда подновяване на лиценза на сериала "Дързост и красота", казаха още от обществената телевизия, което навежда на мисълта, че ако някоя друга телевизия не реши да "спаси" свободното време на пенсионерите, то сагата няма да види повече екран на българска територия.

Историята датира още през далечната есен на 1992 г., когато голяма част от 20-годишните днес още не са били родени. От тогава до наши дни не един или двама са се шегували, че няма да доживеят края на сериала. А той взе, че приключи предварително. Но се оказва, че повечето зрители са били измамени. "Дързост и красота" започва излъчването си по американската телевизия СиБиЕс на 23 март 1987 година, цели 5 години по-късно, той се появява и в българския ефир, пише "24 часа".

До ден-днешен, "скромните" 3971 епизода са зарадвали не една и две домакини, но отново половинчато. Докато в САЩ зрителите са приковани пред телевизорите си цели 90 минути, у нас епизодите се разделят на две, за да се впишат в екранното време, също като турските сериали днес. Така не стига, че драмата вече е забавена с пет години, ами и тече по-бавно.

Но това не продължава цял живот. Българските дами най-накрая са възмездени, след като САЩ орязва своите епизоди на 19 минути, а в България са излъчвани по-дълги - 21-минутни епизоди! И все пак в Америка зрителите са видели 7609 епизода на драмата.

"Дързост и красота" бележи животите на няколко поколения. Дори и на тези, 20-годишните, които са се раждали, докато той е вървял по телевизията. От една такава история на някогашна почитателка на сериала става ясно колко забавено се е движело действието на родна земя. Докато домакиня, чието име ще запазим в тайна, гледала драматичния момент, в който Брук влиза в болница, за да ражда, на бял свят тръгнало да се появява и нейното собствено дете. Майката, също като любимата си героиня, се отправила от родилното, което напуснала десет дни по-късно, възмутена, че не е можела да проследи какво се случва с любимия й сериал. И точно след десет дни и десет епизода от сагата по-късно Брук все още не била родила.

Не си мислете, че със спирането му от родния екран животът на "Дързост и красота" приключва. Тъкмо напротив, тази година той отпразнува своя 30-ти рожден ден, а снимките му продължават с пълна сила. Но за да разберат родните баби как ще се развие историята на знатната фамилия Форестър, то те ще трябва да се научат да боряват със "Замунда" и да увеличат диоптъра си, за да виждат по-добре субтитрите.

Пилотният епизод на сериала преди 30 г., който всеки фен си спомня с трепет, започва с подготовка на сватба. Най-големият син на семейство Форестър ще се жени за красивата дъщеря на медийния магнат Бил Спенсър Карълайн. Но се появява Брук Лоуган, която завихря множество любовни триъгълници. В продължение на няколко, всъщност множество години, триъгълникът Брук - Рич - Карълайн вълнува зрителите.

През останалото време Брук успява да се ожени за почти всеки мъжки персонаж в сериала, който не й е син или племенник.

С излизането си на екран рейтингът му в САЩ, а и в България 5 години по-късно е феноменален. Дебютът му заема осмо място на годишните рейтинги за драми.

Впетачатляващ скок на рейтинга става през 1993 г., когато лошият образ на Шийла Картър се появява на екрана. Тя бързо се превръща в една от най - вълнуващите героини в сериала. През средата на деветдесетте години той става хит след появата на Лорън и омразата, която се появява между Мейси и Брук. Също така през 2005 г. интересът се покачва на максимум заради неочакваната поява на любимата на много фенове Тейлър.

И до ден-днешен той е на второ място по рейтинг след "Богати и жестоки". Номиниран е 326 пъти и е спечелил 105 от тях. И колкото и да е носил радост на феновете, "Дързост и красота" може да се каже, че е унищожил животите на няколко поколения актьори. Нито един от оригиналните персонажи, а и тези, които се снимат в серила днес, не са направили големи кариери. Списъкът с напуснали актьори съдържа повече от 200 имена, а този с такива, вече отишли си от този свят, поне 50, сред които и легендарната Сали Спекта.

Единствените останали от оригиналния състав актьори са Джон Маккук като Ерик Форестър и Катрин Кели в ролята на Брук Лоугън. За тях сигурно е трудно да си представят живота без образите на своите герои. Всъщност те така и не развиват своите кариери. Феновете едва ли ги възприемат като истински личности, а те цял живот са свикнали да се превъплътяват само в една - единствена роля.

Най-големият шок за домакините идва, когато Рон Мос, плейбоят от мокрите сънища на баба, решава, че е време да напусне продукцията след 25 години работа по нея. Той изпълнява ролята на Рич Форестър, един от главните персонажи, които продължават
да живеят и днес в сериала, но за объркване на хората със старческа деменция лицето му е друго. Причината звучи нелогично. През 2012 г. актьорът претърпява катастрофа: "Никога преди това не съм попадал в такъв инцидент.

Бяхме в колата със съпругата ми в час пик и бяхме спрели. Изведнъж някой ни удари толкова силно, че се превъртяхме, чисто новият пикап, който си бяхме купили току-що, беше напълно потрошен. И всичко това ми каза: Не вървиш в правилната посока, а в
обратната", разказва актьорът.

Горе-долу по времето, когато колата удря лъскавия пикап, Мос трябва да подпише нов договор с "Дързост и красота". Той приема това като знак от съдбата да не го прави. Но истинската причина, която вся смут в живота на хората с деменция, са пари. Мос не е доволен от заплащането, което получава през последните години. А може би си е търсил и най-малката причина, която да го отърве от сериала, обсебил живота му.

И макар краят на драмата да дойде преждевременно за България, то за останалите сто държави, в които сериалът се излъчва, партито продължава. Или както е казал поетът: "Какво следва след края на света - афтър парти с единствените оцелели - Рич и
Брук от "Дързост и красота", Дънкан Маклауд, Чък Норис и Лили Иванова!"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2017 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: