Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Филм за Салвадор Дали дава старт на Синелибри’2022 в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 11:14 / 12.10.2022Коментари (0)457
©
Осмото издание на Международния кино-литературен фестивал Синелибри се провежда под мотото "Преоткритото време“ по случай 100-годишнината от смъртта на Марсел Пруст, една от иконите на литературния модернизъм. Очаква ни възхитителна кино-литературна програма, амбицирана не просто да ни изтръгне за малко от грижите на деня, а да ни помогне да преоткрием себе си и света. Майсторските литературни адаптации за голям екран, селектирани за тазгодишното издание на фестивала, ще бъдат показани у нас веднага след бурните овации и отличия, с които се сдобиха на най-престижните световни кинофоруми.

* Всички прожекции в Бургас ще се състоят в клуб "Модерен театър“. Билети могат да бъдат закупени на касата на Билетен център "Часовника“ и на касата на "Модерен театър“ - 30 минути преди прожекция.

Синелибри Бургас започва на 21 октомври в 19:00 ч. с филма "ДалиЛенд“ - почитателите на ексцентричния испански художник Салвадор Дали не бива да пропускат тази необикновена биографична драма с Бен Кингсли в главната роля, чиято галапремиера се състоя на кинофестивала в Торонто. Ценителите на безкомпромисните класически мистерии трябва да включат в програмата си "Мегре и мъртвото момиче“ на реж. Патрис Льоконт, дългоочаквана адаптация по романа на Жорж Сименон с Жерар Депардийо в главната роля. Прожекцията е на 22 октомври от 17:00 часа. В Бургас ще бъде показана и най-новата кинотворба на неуморния Луи Гарел – ексцентричната комедия "Невинният“, неслучайно номинирана за наградата на публиката от кинофестивала в Сан Себастиан.

Не са пренебрегнати и най-малките – на 23 октомври, неделя, от 11:30 ч. ще бъде излъчен актуалният анимационен филм по знаменитата книжна поредица на Рьоне Госини и Жан-Жак Семпе за малкия пакостник Никола: "Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?". Освен че беше номиниран за "Златна камера“ от кинофестивала в Кан, филмът спечели награда "Кристал“ за най-добър филм от Международния фестивал на анимационния филм в Анеси. Почитателите на Тони Сервило ("Великата красота“) непременно трябва да включат в програмата си филма "Завръщането на Казанова“ – истинско кинематографично пиршество! Италианско-френската драма на реж. Габриеле Салваторес ще бъде излъчена на 23 октомври от 19:00 часа.

Не е за изпускане и хипнотичната, превъзходно заснета драма "Носталгия“ на режисьора Марио Мартоне, номинирана за "Златна палма“ и спечелила четири награди на италианските киножурналисти: за режисура, сценарий, най-добър актьор в главна роля и най-добър актьор в поддържаща роля. "Носталгия“ е тазгодишното предложение на Италия за наградата "Оскар“. В програмата влиза и стилната драма "Колибрито“ на режисьорката Франческа Аркибуджи по едноименния роман на Сандро Веронези, събрал възторжени отзиви и от критиката, и от широката публика. Един дълбок, наситен с емоция разказ за изконната сила на живота, невъзвратимостта на щастието и двойствената роля на спомените и илюзиите. Във филма блестят Пиерфранческо Фавино и Беренис Бежо. На 25 октомври от 19:00 ч. ще бъде бургаската премиера на драматичния романс "Алени платна“ на режисьора Пиетро Марчело (познат у нас с екранизацията на романа "Мартин Идън“). Свободна адаптация по повестта на Александър Грин "Корабът с алени платна“, филмът откри прочутата "15-дневка на режисьорите“ в Кан и стана предмет на разгорещен анализ.

А на 27 октомври жителите и гостите на Бургас ще се насладят на сърцераздирателната мелодрама "В очакване на Боджангълс", адаптация на едноименния роман на Оливие Бурдо, с участието на очарователната белгийска актриса Виржини Ефира и звездата на френското кино Ромен Дюри. Освен че е част от журито на Синелибри тази година, Оливие Бурдо ще представи в България и новия си роман – "Флорида“, който ще бъде в наличност и в бургаските книжарници.

На 29 октомври зрителите на красивия морски град ще гледат "Супергерои“ на Паоло Дженовезе, адаптация на собствения му роман, издаден у нас от "Колибри“. Става дума за трагикомична дисекция на една двойка, пресъздадена от магнетичния тандем Алесандро Борги и Жасмин Тринка. Творба, която ни кара да си зададем прост, но неизбежен въпрос: необходимо ли е да притежаваш суперсили, за да създадеш семейство, което да устои на времето?

Елегантната историческа драма "Цветовете на пожара“ на Кловис Корнияк, адаптация по романа на Пиер Льометр, ще увенчае програмата на Синелибри Бургас на 30 октомври. Филмът е своеобразно продължение на филмовия шедьовър "Ще се видим там горе“ – също екранизация по Льометр. В "Цветовете на пожара“ участва грандамата на френското кино Фани Ардан.

И тази година Синелибри ще се проведе в два формата – на живо и онлайн. Дигиталното издание гарантира възможност максимално широк кръг от зрители, включително от по-уязвимите групи, да се насладят на великолепни литературни адаптации, дело на забележителни кинотворци. Тридесет и пет филма от програмата на фестивала ще са налични на платформата neterra.tv/plus в интервала 8-30 октомври, в т.ч. ирландското предложение за "Оскар“ - "Мълчаливото момиче“ на реж. Колъм Барейд, изтънчената биографична драма "Пактът“ на реж. Биле Аугуст, амбициозната копродукция "Осемте планини“, въздействащата адаптация по романа "Лимонов сладкиш с маково семе“, загадъчната история "Дневникът на подправките“, проникновената френско-белгийска драма "Сбогом, господин Хафман“, документалните филми за Милан Кундера и Сол Белоу и др.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Реформи в БДЖ
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: