Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Фин порцелан, ножове и кристал не трябва да се слагат на това място 
Автор: Екип Burgas24.bg 11:52 / 09.03.2023Коментари (0)1311
©
Безспорно съдомиялната машина е удобен уред и пръв помощник в кухнята. Тя почиства чинии, съдове за готвене, прибори и други кухненски предмети бързо и ефективно.

Оказва се обаче, че не всичко, което ни се иска може да поставим току така в съдомиялната. Понякога е по-доре да изберем миенето "на ръка" - не само за запазим целостта на машината, но и заради самите кухненски прибори. Защото някои от тях, ако бъдат поставени в уреда, могат да се повредят или да се наруши целостта им по време на цикъла на миене.

Фин порцелан

Ако сложим деликания и скъп порцелан в съдомиялната машина, много вероятно е той да се повреди от неподходяща температури на водата, силното налягане и абразивните почистващи препарати. Всичко това може да причини избледняване на цвета и нарушение на декорациите.

Ножове

Ножовете за мазане - например на масло или меки сирена, могат да се мият без проблем в съдомиялната машина. Но по-острите, предназначени за рязане на месо, е за предпочитане да се мият на ръка и да се посдушават с мека кърпа. Причината е, че те могат да се повредят и изкривят, докато са в уреда.

Съдове с незалепващо покритие

Ако искаме по-дълго да запазим този тип домакински прибори, е добре да не ги слагаме в машината. Причината е, че неподходящите, твърде високи температури на водата, както и силните почистващи препарати могат да повредят незалепващото покритие. За да удължим живота на тези съдове е, най-добре е да ги мием на ръка с мек почистващ препарат и мека гъба.

Медни съдове

Същото важи и за съдовете, изработени от мед. Поставянето им в уреда за миене, често води до загуба на специфичното им покритие - отново заради горещата вода и високите температури.

Дървени предмети

Дъските за рязане, лъжици, купите за салата и други кухненски предмети, направени от дърво задължително трябва да се мият на ръка. Поставянето им в съдомиялна води до тяхното обезцветяване и дори разцепване на места и нарушаване на целостта им.

Кристал

Подобно на финия порцелан, кристалните съдове за сервиране и напитки не бива да се мият в съдомиялна машина. Все пак, някои от съвременните уреди имат щадящи програми, така че, може да проверим инструкциите на производителя, преди да ги поставим деликатния кристал в машината, пише marthastewart.com.

Алуминиеви съдове

Пресованите и ляти алуминиеви съдове лесно се повреждат при машинно миене. Почистващият препарат и минералите във водата могат да предизвикат реакция, която потъмнява метала. Освен това, блъскането на съдовете един в друг от силата на водната струя, може да надраска повърхността.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: