Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Фитнес инструктор: Срам ме е, че бях антиваксър и отричах, че вирусът съществува
Автор: Екип Burgas24.bg 12:22 / 07.12.2021Коментари (2)1376
©
"Ако отношението към ваксините е една река, аз съм бил и от едната, и от другата ѝ страна. Не желая да убеждавам хората в нищо, но искам да им кажа как живея сега и как живеех, когато бях от страната на отрицанието." Това казва Кристиян Гонев пред Мина Киркова за "Deutsche Welle".

Кристиян наскоро променя мнението си за ваксините срещу Ковид-19. Днес той твърди, че след като се е ваксинирал, е преживял един вид регенерация - и психическа, и физическа.

От страх до агресия

Кристиян е фитнес инструктор. Живее в София, но е родом от Бобов дол. В първите месеци на пандемията той се прибира обратно при родителите си там, защото няма как да върши работата си във фитнеса, който затваря врати по време на първия локдаун. Кристиян разказва, че в началото на пандемията той и семейството му са много уплашени. Спазват всички мерки и се надяват кризата да отмине бързо. С течение на времето обаче става ясно, че тази извънредна ситуация ще продължи по-дълго от очакваното. За фитнес инструктора нещата се променят още тогава.

"Когато започнаха ежедневните брифинги и едни хора се появяваха всяка вечер по телевизията да ни казват, че много хора ще умрат, че близките ни ще умрат, това се отрази на психиката на хората".

Кристиян си спомня как за съвсем кратко време родителите му се сриват психически пред очите му. В уплахата си той започва да търси информация извън телевизионните брифинги на Националния оперативен щаб. В социалните мрежи попада на много хора, които си задават същите въпроси, но не получават отговори.

"Започнах да се съсредоточавам върху всяка конспиративна теория, да чета още и още. Отричах, че вирусът съществува. Превърнах се в един от хората, които най-агресивно защитаваха тази теза", спомня си Кристиян.

По пътя към промяната

За Кристиян промяната на мнението му за ваксините е процес, който започва с разболяването на баща му от Ковид-19.

"Винаги съм давал баща ми като пример за силна воля. Но тогава видях как той се беше предал. И си казах: щом този човек се предава, какво ще стане, ако го хвана аз?"

Въпреки че баща му минава през много тежък период, по това време Кристиян все още не е убеден, че трябва да се ваксинира. Фитнес инструкторът признава, че и след това цялото му семейство продължава да се съмнява във всичко, свързано с коронавируса. Сред причините за това е фактът, че при диагностицирането баща му получава няколко отрицателни теста преди положителния, който в крайна сметка го изпраща в болница.

"Не получихме всичката информация защо се случва така. Това е проблемът - че хората не получават отговори на някои въпроси. Затова отричат всичко, както го правех и аз", казва Кристиян.

С течение на времето Кристиян забелязва, че все повече хора в социалните мрежи публикуват възпоменателни черни ленти за свои починали близки. Изказвайки съболезнованията си, Кристиян винаги пита какво се е случило. И винаги отговорът гласи: Ковид. В началото той продължава да не вярва - и не се уморява да убеждава хората, че просто са им казали, че е Ковид. Но с всяка следваща история на човек, загубил близък, Кристиян постепенно се променя.

"Повлия ми това, че видях масова смърт. Уплаших се. И няма да крия, че ме беше страх да излизам на по-масови събития", признава фитнес инструкторът.

Кристиян забелязва и друго, което го кара да започне да преосмисля позицията си. "Направи ми впечатление, че интелигентните хора в обкръжението ми започнаха да не уважават моето мнение. Паралелно с това започнах да привличам хора, които не отговарят на моите интереси", споделя Кристиян и добавя, че не се е повлиял от нечие конкретно мнение, а от осъзнаването, че хората, чиито позиции цял живот е уважавал и ценил, избират да се ваксинират.

От другата страна на реката

"Решението ми беше внезапно. Един ден се събудих и просто си казах, че трябва да го направя", спомня си Кристиян за момента, в който решава да се ваксинира. Той се имунизира непосредствено след въвеждането на зелените сертификати. Но не това го кара да си постави ваксина.

"Направих го абсолютно съзнателно, никой не ми е повлиял. Аз все още мисля, че това е експериментална ваксина. Но всяка ваксина е експериментална до някакъв момент. Просто реших да го направя и толкова", казва Кристиян.

Като човек, който е много ангажиран с онлайн присъствието си, Кристиян смята за редно да сподели със своите приятели и последователи, че се е ваксинирал. От хората, които доскоро са го подкрепяли в позицията му на антиваксър, веднага среща негативни реакции.

"Питаха ме дали само за снимката съм го направил. Получавах дори заплахи - казваха ми, че ми остават още пет години живот", спомня си Кристиян. Фитнес инструкторът започва да осъзнава, че средата, в която е бил дълго време, е токсична.

"Ние сме се разделили ужасно. Тотално сме загубени и не знаем какво се случва. И аз бях загубен две години, но по-добре късно, отколкото никога. Сега се чувствам много по-добре, чувствам се защитен."

Кристиян не желае да убеждава никого в правотата си. Но е разочарован, че на много хора им липсва емпатия - да се погрижат не само за себе си, но и за останалите.

"Докато не се сблъска с тази болест, човек не вярва", казва Кристиян.

Убеден е, че изборът му е правилен. Нещо повече дори: "Забелязвам промяната в себе си. По отношение на мислене, дори на физиологични процеси. Откакто не живея като антиваксър, живея много по-добре".



Още по темата: общо новини по темата: 14352
28.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2392 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Твоят колега стана жена и не го е срам бе пич. Я се стегни малко!
0
 
 
Най-добрият пример, че когато нямаш нищо и да четеш файда .....
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: