Георги Раковски стана супергерой

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:13 / 15.06.2022
709
"Раковски супергерой" се казва първото по рода си четиво за деца, посветено на именития българин. Книгата е в стила на комикса, автор е Марин Бодаков. Премиерата е на 16 юни в Столичната библиотека на пл. "Славейков", съобщават издателите от Столичната община.

В 36 страници, с текст и илюстрации, е представена личността на един от най-големите български възрожденски герои, писател, журналист, полиглот, идеолог на националноосвободителното движение, разказва за ролята му в борбата за свободата на България, за изграждането на националното самосъзнание.

Книгата съдържа елементи на комикс и има за цел да бъде привлекателна и разбираема за учениците в началните класове, разказват от Столичната община. По думите им инициативата им е водена от идеята на най-малките читатели да бъдат представяни реални герои от историята на България. Изданието ще се разпространява безплатно, ще бъде подарено на училища и библиотеки в София. Екземпляри ще има и за български училища в чужбина.

"Имаме в миналото си истински герои, по-смели и могъщи дори от фантастични образи като Батман и Супермен, за които децата ни трябва да знаят. Историята ни не трябва да е само задължителен предмет в училище, а атрактивна тема за малките читатели от най-ранна възраст. Така се изгражда национално самочувствие и се величаят образи, които да са пример в живота. В днешното време имаме спешна нужда от припомняне на делото и жертвоготовността на предците ни", казва заместник-кметът Мирослав Боршош.

"Работата по книгата започна през 2021 година, когато със специална програма Столична община отбеляза 200 години от рождението на Раковски. Поканихме Марин Бодаков да я напише. Той веднага предложи Раковски и неговата героична история да бъдат представени в диалог с неговия малък приятел - 9-годишния Андрей Младенов. За илюстратор на изданието поканихме художника Ясен Григоров, научен редактор е доц. д-р Катя Станева, редактор на изданието е Зорница Христова, която довърши книжката, след като Марин внезапно ни напусна", разказва директорът на дирекция "Култура“ на Столична община Биляна Генова.

Документите, включени в изданието, са предоставени от Националната библиотека. Книгата е инициатива на Столична община и изцяло финансирана с общински средства.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
След "Капките" Геро остава на екран Рачков пада
Нана: Не ми беше лесно да се разделя с България
В Северните Родопи цъфти "цветето на императорите"
Веселин Маринов: Страх ме е да отида в моята къща
На 70 една от най-големите ни певици не спира да пее и твори
Надежда от "Ергенът" с доста провокативни снимки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).