Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Хората с тази кръвна група са късметлии, всички заболявания се срещат по-рядко при тях
Автор: Екип Burgas24.bg 12:03 / 24.10.2022Коментари (0)466
©
Важно е човек да знае своята кръвна група, ако трябва да получи или да дари кръв. Същевременно има различни изследвания, които сочат, че някои кръвни групи също имат връзка с някои видове автоимунни заболявания, които е по-вероятно човек да развие, като болестта на Хашимото или ревматоиден артрит, пише специализираният здравен сайт "Puls.bg".

Кръвните групи се определят от вид протеини, които се намират в червените кръвни клетки, наречен антигени. В зависимост от вида на антигените, които човек притежава, неговата кръвна група се класифицира като:

А - кръв, съдържаща А антигени;

B - кръв, съдържаща B антигени;

АВ - кръв, съдържаща А и В антигени;

0 - кръв, която не съдържа нито А, нито В антигени

Кръвните групи са "положителни“ или "отрицателни“, което се основа на наличието на друг антиген, наречен Rh фактор (резус-фактор). Хората с положителна кръвна група (Rh+) имат антигена на повърхността на червените си кръвни клетки, а хората с отрицателна кръвна група (Rh-) не.

Каква е връзката на кръвните групи с автоимунните заболявания?

Автоимунното заболяване е състояние, което се развива, когато имунната система атакува здрави клетки в тялото. Все още не е ясно защо някои хора развиват автоимунни заболявания, но се смята, че генетичната предразположеност и факторите на околната среда могат да играят роля в този процес.

Някои автоимунни състояния, като множествена склероза (МС), са по-чести при хора с фамилна анамнеза (случай в семейството) за заболяването. Изследванията също така са установили, че жените са почти два пъти повече изложени на риск да развият автоимунно заболяване, отколкото мъжете.

Съществуват доказателства, че някои автоимунни заболявания са по-често срещани при хора с определени кръвни групи. Въпреки това, резултатите от множество проучвания, изследващи тази връзка, са противоречиви, често поради малкия размер на извадката.

Кои кръвни групи имат връзка със специфични автоимунни заболявания?

Диабет

Смята се, че диабет тип 1 е автоимунно заболяване, при което тялото атакува клетки в панкреаса. Диабет тип 2 възниква, когато тялото стане резистентно към хормона инсулин или не произвежда достатъчно инсулин. Някои изследователи предполагат, че диабет тип 2 може също да е автоимунно заболяване, но са необходими повече изследвания, за да бъде разбрано как точно се развива състоянието. Данните са противоречиви в тази област, както може да бъде видяно от някои скорошни резултати от изследвания:

Проучване от 2020 г. е установило, че в група от 424 души кръвна група 0 е свързана с намален риск от диабет тип 2, а кръвна група В е свързана с повишен риск от заболяването;

Друго проучване от 2020 г., разглежда 750 участници и установява, че рискът от развитие на диабет тип 2 е по-висок при кръвна група А, отколкото при всяка друга кръвна група;

В проучване от 2017 г. учените са открили подобни резултати. Те са установили, че в група от 2258 студенти хората с кръвна група B са изложени на по-висок риск да развият диабет, отколкото тези с други кръвни групи;

Голямо проучване от 2015 г. при 82 104 жени е показало, че хората с кръвна група 0 имат по-нисък риск от диабет тип 2, докато кръвните групи А и В са изложени на по-висок риск без връзка с Rh фактор

Като цяло, данните относно кръвните групи и тяхната връзка с диабета все още са много противоречиви и изискват продължителни изследвания.

Ревматични заболявания

Ревматичните заболявания са група от повече от 200 състояния, които причиняват болка в ставите, съединителната тъкан, сухожилията и хрущялите. Много от тези заболявания са автоимунни нарушения. Проучване от 2017 г. от Турция е изследвало връзката между кръвните групи и разпространението на автоимунни ревматични заболявания. Изследователите установяват, че някои състояния са по-често срещани при хора с определени кръвни групи.

Болестите, които са най-чести при хората с кръвна група А, са:

Спондилоартропатия;

Васкулит;

Недиференцирано заболяване на съединителната тъкан;

Болест на Бехчет;

Ревматоиден артрит

Болестите, които са по-често срещани при хората с кръвна група 0, са:

Фамилна средиземноморска треска;

Системен лупус еритематозус;

Системна склероза;

Синдром на Сьогрен

Всички заболявания са по-рядко срещани при хора с кръвна група АВ. Повечето хора с ревматични заболявания - 92,2 процента - са имали кръвна група Rh +.

Лупус

Лупусът е автоимунно заболяване, което причинява възпаление и болка в цялото тяло. Симптомите обикновено са концентрирани в една област като стави, кожа или органи.

Проучване от 2019 г. от Иран е установило, че в група от 146 души със системен лупус еритематозус, хората с кръвна група А или В са имали по-тежки симптоми от хората с други кръвни групи.

В бразилско проучване от 2009 г. изследователите са установили, че кръвна група А е свързана с повишен риск от изпитване на симптоми засягащи тялото (извън областта на главата и шията).








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Лято 2024
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: