Храненето започва, когато на всички е сервирано, приключва задължително с благодарност към домакините

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
16:26 / 29.04.2025
510
Повечето хубави събития в нашия живот са свързани с присъствие на маса – сватби, рождени дни, празнични събития. Това е мястото, където поколенията се събират не просто да се нахранят, а да споделят време, емоции, понякога и проблеми. Това каза експертът по социален етикет Невена Басарова в предаването "Утрото на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова.  

На 15 май тя организира Fine Dining Etiquette Master Class за родители и деца.

Най-официалните събития предполагат официален дрескод – бели ризи и черни костюми. Ако сме на гости на колеги е добре да изберем по-елегантна визия. "Много удобни са блузите с якички, цветна риза – бледосиня, бледорозова, защото бялата е официална риза“, поясни експертът по социален етикет.

На празнични събирания вкъщи може да си позволим по-умерено елегантно облекло. "Важно е да ни е удобно, но е важно да се види, че освен красиво подредена маса и старание при подготвянето на храната, ние сме се погрижили и за себе си, и децата да изглеждат добре“, допълни Невена Басарова.

Позициите около масата са много важни при официални събития. В неформална среда най-важният гост стои отдясно на домакина, обясни експертът по социален етикет. "Това са скритите послания на етикета – виждайки кой къде седи, може да прецениш кой е специалният гост“, поясни тя.

Храненето започва, когато на всички е сервирано, и приключва задължително с благодарност към домакините.

Невена Басарова обърна внимание на консумацията на определени храни, при които обикновено хората имат колебания. Пицата се яде с пръсти, освен ако не е на официално събитие. Хамбургерът се срязва на две части и също се яде с пръсти. Спагетите се ядат с вилица, а не с лъжица, не се режат с нож и не се прехапват. Сладоледът се яде с лъжица, която не се облизва. Хлябът се отчупва с пръсти, не се отхапва. По етикет супата се яде, като лъжицата се поставя в средата на чинията и се загребва не към нас, а към срещуположния край.

Поставянето на приборите в успоредна позиция в чинията означава, че сме приключили с храненето. Поставянето им в позиция с допрени върхове означава, че все още не сме приключили, обясни експертът по социален етикет.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Венера влиза в Овен, ето какво да очакваме 
Скоростта от 90 км/ч при движение по магистрала обещава намаляван...
Яжте този плод на гладно за здрав черен дроб
Доц. Валери Велев: Рискът от лаймска болест не се увеличава, ако ...
Всички рибари могат да му завиждат, той улови почти 100-килограмо...
Напрежението в "Ергенът" расте, три участнички си тръгнаха преди ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).