И те са на морето, но предпочитат да се къпят другаде

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:22 / 20.08.2021
21921
Кое е това място на нашето море? Сигурно ще се запитате това, след като видите снимките в прикачената галерия...

Калта и лугата край бургаските солници и това лято привличат хиляди българи, които търсят лек за стари и нови болести. Повечето съчетават процедурите с почивка в морския град. От ранни зори до залез слънце човешкият поток към басейните не спира. Входът остава 2 лева. 

Кало и луга лечението имат доказано противовъзпалително и обезболяващо действие и стимулират метаболитните процеси в организма. Като най-ефективни се препоръчват за заболявания на кожата, опорно-двигателния апарат, половата и нервната система, както и за обмяната. Всички тези свойства са описани на големи табели на входа на басейните и е добре всеки идващ за първи път да се запознае с тях. Повече от посетителите, които срещаме обаче, са редовни посетители. Георги Гецов идва от Варна. За какво му помагат процедурите:

"За любов, за мерак. Шегувам се! Имам подагра на едната ръка и счупен крак, на опорно-двигателния апарат много помага. Има такава възможност и във Варна, и в Балчик, но имам сват от Бургас и комбинираме процедурите с това да се видим. Възползваме се от тази даденост, но наистина има ефект голям. Навремето ходехме и в Павел баня, сега по-често идваме тук."

Впечатление прави, че повечето посетители не са се консултирали с лекар и правят процедурите на своя глава. От РЗИ поясняват, че калолечението е противопоказно при високо кръвно, инфаркти и инсулти, туморни заболявания и белодробни възпаления. За деца лугата не е препоръчителна, а в калта може да се топят само крачетата. Указанията за възрастните гласят, че престоят в лугата трябва да започне с 7 до 10 минути като постепенно може да достигне до 30 минути. Поне 15 последователни процедури трябва да се направят, за да има лечебен ефект, съобщи "Радио Бургас".

Виж коментарите (0)

Още по темата (485):
01.10.2021 Спасители си взеха чао с морето по интересен начин
30.09.2021 Днес е последният ден, в който ще има спасители на плажа
29.09.2021 Странният кемпер си стои задържан на наказателен паркинг в Созопол
26.09.2021 Сигнал от днес: Този Слънчев бряг е по-хубав от юлския!
25.09.2021 Утре казваме чао на морето
22.09.2021 Изобщо не си е отишло, лятото се завръща с пълна сила
Още новини от Любопитни новини:
Нана: Не ми беше лесно да се разделя с България
В Северните Родопи цъфти "цветето на императорите"
Веселин Маринов: Страх ме е да отида в моята къща
На 70 една от най-големите ни певици не спира да пее и твори
Надежда от "Ергенът" с доста провокативни снимки
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в България за...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).