Идентифицираха хормона, който ни кара да не хапваме сладкотии

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
18:26 / 27.12.2015
767
Американски учени идентифицираха хормона, произвеждан от черния дроб, който ни кара да не чувстваме глад за сладки неща и който може да бъде впрегнат за подобряването на хранителните режими, съобщава в. "Дейли мейл".

Откритието е било направено от учени от университета в Айова, ръководени от Лукас Бондюран.

Става дума за хормона FGF21, който се произвежда от черния дроб тогава, когато нивата на въглехидрати в организма ни рязко се повишат. Той попада в кръвта и изпраща сигнал до мозъка, така че да подтисне желанието ни за консумиране на сладки неща.

Откритието ще бъде полезно за изготвянето на балансирани диети и за пациентите с диабет или страдащи от затлъстяване.

Според учените това е първият открит хормон, произвеждан от черния дроб, който пряко регулира приема на захари. Екипът се натъкнал на него, анализирайки мащабни генетични изследвания, при които били открити мутации на ДНК в зависимост от приема на захар. Две от тези мутации били локализирани във FGF21. Именно той регулира някои от вкусовите ни предпочитания, като глада за сладко.

При опитите били използвани генномодифицирани мишки и била проследена ролята на FGF21 при потискането на апетита им за сладки неща. При неговото активиране те консумирали 7 пъти по-малко сладко.

Източник: БТА


Виж коментарите (3)
Още новини от Любопитни новини:
Михаела и Венци спечелиха "Един за друг"
Антоанет Пепе и Иво Карамански се сгодиха
Павел Симеонов: Месец май е изключително разнообразен и интересен...
Зорница Аспарухова-Зузи представя най-нашумелите сериали в момент...
Гръцкият режисьор Йоргос Лантимос: Светът е по-странен от моите ф...
ТОП 5 новини в тазседмичната класация на Або


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).