Има хора за които това е най-доброто мезе за червено вино

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:41 / 04.01.2024
1284
Шопска спържа - кухнята на Шоплука (Софийско, Самоковско и Ихтиманско). Шопската спържа – най-доброто мезе за червено вино. Прави се от свинска карантия, шарено месце, суха чушка и праз. Запържено, както подсказва името.

В Копривщица има Фестивал на шопската спържа.

В Западна България има територия известна с името Шоплука. Шопите са граовци, полянци, знеполци, мрачани, кекавци и т.н ,имена от селата. Всички те носят неспокоен дух, но вкусната храна я разбират, както и силната ракия. На софрата присъстват основно три продукта- свинско, боб и сладко от сини сливи. Не подминаваме и лютите чушки.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Веселин Маринов през сълзи: Майка ни винаги ни посрещаше с брат м...
В писмо до министър Вълчев: Синът на Алекс Богданска поиска да не...
Шест звезди влизат в "Муха в супата"
Юлиан Вергов раздава ябълки пред Народния театър
Съветите на експертите срещу прегряването на дизеловите автомобил...
Започнаха снимките за филма за Лили Иванова


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).