Интересна информация за постещите: Тези храни могат да заместят месото

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
11:02 / 03.05.2024
1459
В последните дни на великденския пост вероятно много постещи хора вече се чудят с какво да се хранят. Месото дава много полезни вещества на организма, които обаче може да набавите и с други храни.

Фасул

Той е универсален заместител на месото и е с ниско съдържание на мазнини. Бобът е много питателна храна. Неговите зърна са с високо съдържание на фибри и протеини. В него се съдържат много малко мазнини, което означава, че можете спокойно да го ядете, без да се притеснявате за калориите и мазнините, който поглъщате. Повечето сортове боб съдържат само 2-3 процента мазнини в себе си, пише bTV.

Продукти от соя – соево месо и тофу 

Най-популярният растителен заместител на месото е соята, от която се прави и така нареченото "соево месо“ или TVP – текстуриран растителен протеин. То се произвежда от обезмаслено соево брашно, страничен продукт при производството на соево олио. Съдържа 50% соев протеин и трябва да бъде залято с течност в съотношение 1:2 преди да се използва. Има и соево месо, направено от соев концентрат със 70% протеиново съдържание, което се рехидратира в съотношение 1:3. 

Сайтан

Това е продукт, произведен с напълно растителни протеини и е отлична алтернатива на протеинови храни от животински произход, тъй като е богата на протеини. Това е храна, получена от преработката на пшенично брашно или други видове брашна, като например камут. Благодарение на този метод се извлича глутенът – веществото, което стои в основата на подготовката на сайтан. По-късно се месят и варят във вода със соев сос и други аромати, характерни за японската кухня.

Патладжан

Приятната текстура на този зеленчук може да замени месото в блюдото ни. Благодарение на неутралността на вкуса, може да бъде приготвен по различни начини и да разнообрази всяко ястие. Патладжанът съдържа много витамини и минерали, ето защо е и подходящ да се консумира при диети и хранителни ограничения.

Карфиол

Карфиолът може напълно да замести месото в менюто, въпреки че това изглежда невероятно на пръв поглед. Според уникалния си състав този продукт е най-близко до протеиновото съдържание на месото и съдържа подобни аминокиселини. В азиатските страни често слагат карфиол като заместител на пилешкото месо.

Виж коментарите (0)

Още по темата (168):
13.05.2024 Затвориха 7 обекта след нередности с вносни храни покрай великденските
празници
11.05.2024 Светла събота е! Ето какво не трябва да се прави днес
08.05.2024 Светла Сряда е! 
07.05.2024 МВР отчете сериозен спад на тежките ПТП по Великден
07.05.2024 Как да си приготвим дяволски яйца с останалите от Великден
07.05.2024 Проф. Донка Байкова: 100 грама класически български козунак е 350 калории
Още новини от Любопитни новини:
Най-тежкият участник в "Живот на кантар" свали 43 килограма
Драго Чая с разтърсващи откровения: Oтначало започнах да плащам с...
Тези храни помагат при борбата със стреса
6 причини да имате оси в двора
Мис България Свят 2017 стана майка за трети път
Жени Живкова обжалва развода си


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).